Мюсюлманин в Манчестър: Нека се прегърнем

Мюсюлманин в Манчестър: Нека се прегърнем
Източник: Youtube
A A+ A++ A

Мюсюлманин раздава няколко часа „безплатни прегръдки“ на оживена улица в Манчестър след кървавата експлозия, при която загинаха 22 души на концерт на Ариана Гранде. Бакташ Нури решил да прояви малък жест на доброта след най-големия терористичен атентат във Великобритания от 2005 г. насам, за да покаже, че той и хиляди други мюсюлмани са отвратени от тази жестокост, пише Independent. Мъжът държал надпис: „Аз съм мюсюлманин и ви имам доверие. Вие имате ли ми достатъчно доверие за една прегръдка?“. Последните няколко дни той прекарал на улица Market Street с превръзка на очите и отворени обятия, пише Profit.bg.

Нури, който е видео блогър, заснел преживяването си, докато чакал минувачите, които реагирали с готовност на призива му, водени от обещанието след атентата да не бъдат разделени от омразата.„Първите 30 секунди бяха много изнервящи, но след като получих първата прегръдка с любезен коментар от този мъж във видеото ми, се почувствах много по-добре“, разказва Нури пред Manchester Evening News.

„Коментарите, които получавах с всяка прегръдка, бяха удивителни, някои хора се просълзяваха и не е трудно да разбера по прегръдката и интонацията на гласа на човека колко се е подобрил техният и моят ден благодарение на това преживяване. Не очаквах толкова много хора да дойдат и да ме прегърнат, още по-малко да ме обсипят с толкова положителни коментари, но това е най-хубавото нещо, което съм правил някога“, споделя Нури.

След като стои с отворени обятия и няколко души минават покрай него, един мъж се връща и се хвърля в ръцете на Нури. След това десетки хора се приближават към него.
„Ние сме едни и същи, каквито и да сме“, казва един от минувачите. Жена, забелязала надписа, се затичва към Нури и изкрещява: „Разбира се, че ти имам доверие“.

„Заснемането на това видео беше прекрасно преживяване, топлотата и любовта, които усетих с всяка прегръдка, бяха наистина чудесни“, казва Нури. В края на деня десетки хора чакат за прегръдка, а опашката се извива по цялата улица.Целта е да се бори с антимюсюлманските предразсъдъци. Мюсюлмански лидери събираха пари, таксиметрови шофьори мюсюлмани откарваха безплатно зрители на злополучния концерт у дома след експлозията, а хирурзи и медицински сестри мюсюлмани работиха извънредно, за да спасят живота на пострадалите.

След атентата беше регистрирано увеличение на престъпленията, продиктувани от омраза, включително палеж на джамия в Олдъм. Полицията арестува 11 души на възраст между 18 и 44 години, включително брата на атентатора Салман Абеди.

 

#мюсюлманин #Манчестър #прегръдки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай