Заря от комунизма

Заря от комунизма
A A+ A++ A

Огромни количества остарели амуниции са пръснати из цяла България - експлозиви, гранати, снаряди, трупани от комунистическия режим във времена когато Варшавският договор се готвеше да атакува НАТО и да посрещне врага.

Тези „цъкащи бомби" трябва да бъдат детонирани, или както предпочита да казва Министерството на отбраната – утилизирани, но понякога избухват... От 2000 г. насам имаме шест такива експлозии. „Най-впечатляващата" се случи през юли 2008 г. във военен склад в Челопечене в околностите на столицата. Взривът погълна тонове конвенционални муниции и TNT. Това което остана беше преместено в друг обект в югоизточна България, за да бъде „утилизирано" от частна фирма ... Докато не се взриви на 5 юни 2012 г..

„Винаги е много по-лесно да се предотврати злото, отколкото да се поправят грешките", казвал Джордж Вашингтон.

Не и в България. В България институциите си прехвърлят топката, докато историята се забрави, най-често засенчена от по-нов скандал - безобразия се случват всеки ден и се забравят всеки ден.

Парламентът прие спорния Закон за горите и масови протести "погълнаха" София.

Историята с взрива си отшумя без да разберем защо проверките на МВР не били открили никакви нарушения във склада за амуниции и защо Министерството на отбраната подозира огромни пропуски, как Берета Трейдинг е получила договора, какво общо има предполагаемият конфликт на интереси на служителка от Министерството на отбраната, какво е известно за собственика освен името му, как са били назначавани хора за опасната задача да детонират експлозиви, какви са квалификациите им, кой и как ги е обучавал, защо са им плащали оскъдните 350 лв. на месец, защо непрекъснато са полагали извънреден труд ...? И защо тези хора толкова много се страхуват да говорят?

Въпросният собственик, вместо да си мълчи, допусна гафа да ни напомни за себе си. Появи се от забвението за да обвини за всичко един единствен работник ... Работник нает, обучен (или не), ниско платен и експлоатиран от неговата собствена компания.

Резултатът: трима мъртви и девет ранени, потрошени прозорци и къщи, уплашени до смърт хора, ниви пълни с парчета неексплодирали снаряди, загуби от неприбрана реколта, и неясни обещания за компенсации.

Зарите на комунизма все още ни обстрелват...

#комунистически режим #взрив #експлозия #експлозии #амуниции #депо #Берета Трейдинг #МВР #Министерството на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"