България първа в ЕС по сива икономика

България първа в ЕС по сива икономика
Средният дял за ЕС по отношение на сивата икономика е 19% или общо 2 трилиона евро годишно. Графика: ЕК
A A+ A++ A

Делът на сивата икономика в България е над 32 на сто, което извежда страната на първо място в Европейския съюз, според доклад на Европейската комисия.

Средният дял за ЕС по отношение на сивата икономика е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно.

В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни, предаде БНР.

Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.

Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертава Европейската комисия.

Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока.

Страните-членки ще трябва да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както и да въведат улеснения за хората, които искат да спазват правилата – например чрез обслужване на едно гише и данъчен интернет портал.

В рамките на Евросъюза пък ще бъдат засилени сътрудничеството и обмяната на информация за данъкоплатците.

Предвиждат се и нововъведения като единен европейски идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и общи минимални наказания за измами и укриване на данъци.

#България #Евросъюз #Европейския съюз #ЕС #сива икономика #Европейската комисия #Австрия #Холандия #Люксембург #Румъния #Еврокомисия #Алгирдас Шемета #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"