Чакала, „Ал Кайда“ скитали в България преди 1990 г.

Чакала, „Ал Кайда“ скитали в България преди 1990 г.
Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков (вляво) заедно с шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на конференцията за международния тероризъм в София в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Водещи“ лица на международния тероризъм, сред които Карлос Чакала и бъдещи членове на „Ал Кайда“, са били в България преди 1990 г., показват данни от разузнавателната мрежа на бившите комунистически страни.

Това разкри заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на конференция „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби“, цитиран от БГНЕС.

„Системата за обединен отчет на данни за противника“ (на руски: „Система объединенного учета данных о противнике“; на английски Interlinked System for Recognizing Enemies, или SOUD) е създадена въз основа на споразумение на бившите социалистически страни през 1977 г.

Започва да фунционира през 1979, като според globalsecurity.com, специализиран сайт за международна сигурност, първоначалната идея за създаването й е била породена от нуждата да се подсигурят Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

Идеята на системата е чрез нея бившите комунистически страни да съхраняват и обменят данни и така да могат да противодействат на чуждите специални служби; в нея са членували почти всички комунистически страни от Източна Европа – СССР, България, Чехословакия, ГДР, Унгария, Полша, плюс Куба, Монголия и Виетнам.

До началото на 1990 година в общата информационна база данни по линия на фонда „Система за обединен отчет на данни“ са въведени сведения за около 200 хиляди души, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Вучков в сряда.

Така в нея се е съхранявала информация за хора, за които има сведения, че са свързани със служби на страни извън споразумението, както и данни за терористи, диверсанти, контрабандисти на оръжие и наркотици, хора, свързани с т.нар. идеологическа диверсия и др.

Заместник-министърът на вътрешните работи посочи, че в бившата международна информационна система има данни за многократно преминаване и престой в страната на Илич Рамирез Санчес – Карлос Чакала, атентатора срещу папа Йоан-Павел Втори Мехмет Али Агджа, членове на турската терористична групировка „Сивите вълци“, на арабската ислямистка организация „Мюсюлмански братя“, както и членове на „Хамас“, „Ал Кайда“ и италианската крайнолява организация „Червените бригади“ и други.

Самият Карлос Чакала съвсем наскоро бе изправен на съд в Париж; той продължава да описва себе си като „революционер“.

Българското МВР прекратява участието си в споразумението през 1991 г., а масивът е замразен и до момента почти не е ползван, посочи Вучков.

Той обясни, че за ефективно противодействие на международния тероризъм този масив  трябва да бъде изследван. До фонда, който вече е предаден на Комисията по досиетата, ще има по-широк достъп за изследователите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"