Файненшъл Таймс: България влага надеждите си в черноморския газ

Файненшъл Таймс: България влага надеждите си в черноморския газ
Снимка: fitsnews.com
A A+ A++ A

От „Файненшъл таймс"; Превод: БГНЕС

Все още е рано да се каже, но интересът на енергийните гиганти към българския офшорен газ дава надежди, че страната ще успее да намали зависимостта си от руския внос.

Американската „ЕксонМобил", френската „Тотал" и британската „Мелроуз Рисорсис" вече направиха оферти за черноморското находище Хан Аспарух, в близост до границата с Румъния. В идните дни една от тях ще получи разрешение за петгодишни проучвания и в случай, че се открият залежи, ще се започне добив до близо три или четири години.

„Ексон" и австрийската „О Ем Ви" наскоро откриха залежи на природен газ от порядъка на 40 до 80 млрд. кубични метра от румънската страна на границата. Делян Добрев – енергийният министър на България, обяви, че подобно откритие в Хан Аспарух би могло да покрие вътрешните нужди за двадесет години.

В Черно море вече бяха започнати няколко проекта. По време на Студената война граничната зона бе чувствителен въпрос, но днес е примамлив участък за голям брой енергийни компании по света.

През април руската „Роснефт" и италианската ЕНИ подписаха споразумение за проучване, а през май Украйна съобщи, че ще засили офшорното си производство в региона.

Засега вероятността е малка, но ако в Хан Аспарух се открие газ, това ще доведе до големи промени. „Газпром" – руската държавна компания, задоволява близо 85% от българското търсене. Тя покриваше почти целите потребности на страната до 2010, когато „Мелроуз" започна работа в района на Галата.

България остава уязвима и силно зависима от московските ценови капризи и дори е заплашена от спирания вследствие на транспортните кавги между „Газпром" и Украйна, както вече се случи през зимата на 2009. Хан Аспарух може да подкрепи диверсификацията – на теория политически приоритет на българското правителство, и да свали цените. Газът на българския пазар може да поевтинее с до 40%, смята Добрев.

Наличието на собствен газ освен това ще даде на София предимство в преговорите за „Южен поток" – тръбопроводът, който ще пренася руски газ към Централна Европа през България.

Но оптимизмът за Хан Аспарух трябва да бъде умерен. Засега не е намерено нищо. И дори и да бъде, в обозримо бъдеще Русия ще продължи да доставя голяма част от необходимия на страната газ.

„Това е едва началото на процеса. Още сме в ранен етап", обясни Томаш Даборовски – наблюдател на събитията в България от варшавския Център за източни изследвания.

„Твърде рано е да се каже дали има ресурси. Пък и е малко вероятно те да бъдат огромни. Но можем да видим, че има значителен интерес от страна на големи и сериозни компании, които искат да търсят газ в България и като цяло в Черно море – сравнително нови и неизследвани райони. Въпреки това българският мотив е много ясен – намаляване на енергийната зависимост от Русия", завърши той.

#газ #Газпром #България #енергиен министър #Делян Добрев #Хан Аспарух #Черно море #Роснефт #ЕНИ #Украйна #Европа #Южен поток #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"