Португалия срещу Испания – бурен футболен спектакъл

Португалия срещу Испания – бурен футболен спектакъл
Има ли кой да спре Кристиано Роналдо? Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Португалия и Испания ще изиграят първата полуфинална среща на Евро 2012 в 21:45 часа.

Победителят от тази среща ще играе на финала на Олимпийския стадион в Киев на 1 юли срещу победителя от другата директна елиминация в този кръг между Германия и Италия.

Португалия се класира на полуфинал с победа над Чехия в предишния кръг, след като се класира на второ място в Група В.

Безапелационният лидер в Група С Испания пък изхвърли Франция от Евро 2012 с 2:0 в четвъртфиналния двубой.

На стадион „Донбас Арена“ в Донецк ще се разиграе своеобразно Ел Класико между играчи за около 1 млрд. евро.

Сблъсъкът между едни от най-скъпите футболисти на планетата ще носи заряда на вечното дерби на Испания между „Реал” (Мадрид) и „Барселона”, освен че ще пречупи надеждите за европейска титла на единия от претендентите.

Най-скъпият играч на терена ще бъде звездата на Португалия Кристиано Роналдо, когото специалистите оценяват на 90 млн. евро.

Цената обаче може да не се окаже толкова важен критерий в срещата, колкото опитът, а той определено е на страната на Испания.

23-мата футболисти в селекцията на Винсенте дел Боске имат изиграни общо цели 1072 мача с националната фланелка на родината си срещу едва 685 мача на португалците.

Начело в списъка по опит е вратарят и рекордьор в историята на Ла Фурия по този показател - Икер Касияс, който има цели 135 мача с националната фланелка, докато Кристиано Роналдо има „само“ 94 мача за Португалия.

Любопитна подробност е, че Кристиано Роналдо все още не е вкарвал гол на Испания до момента в кариерата си. Както и на Икер Касияс - нито на клубно, нито на национално ниво.

Капитанът на световния и европейски шампион Испания Икер Касияс пък е изправен пред исторически рекорд. 31-годишният вратар на „Реал“ (Мадрид) може да стане първият футболист в историята на футбола със 100 победи в националния си тим.

Португалия започна и четирите си мача до момента в един и същи състав, но това обаче ще се промени заради травмата на нападателя Елдер Пощига, който разтегна бедрен мускул в мача срещу Чехия. Вместо него в игра ще се появи вероятно Уго Алмейда от „Бешикташ“.

Отборът има в сметката си цели 6 греди от началото на европейското, а 4 от тях са на рекордьора по този показател в турнира Кристиано Роналдо.

С 3-те си гола на европейското до момента Кристиано събра общо 6 на европейски финали и се нареди на 3-то място във вечната голмайсторска ранглиста на европейски първенства. Пред него са само Мишел Платини (9 гола) и Алън Ширър (7 гола).

Испания обаче има най-добрата защита в турнира - 1 допуснат гол, а Икер Касияс не е вадил топката от мрежата си вече 299 минути.

Специалитет на Ла Фурия на Евро 2012 са късните развръзки - 5 от 8-те им гола до момента са отбелязани след 60-ата минута. Испанците имат по-добри показатели в директните мачове с португалците, но са ги били само 2 пъти в последните 54 г. при 6 равенства и 4 загуби.

Испания още пази горчивия спомен от Евро 2004, когато Португалия я изхвърли от четвъртфиналите на първенството с единствен гол на Нуно Гомеш.

На Мондиал 2010 двата тима се срещнаха на 1/8-финал и този път победител бе Испания с 1:0. Победното попадение, дело на Давид Вия, предизвика много спорове, защото падна от засада.

Съдия на мача ще бъде 35-годишният турчин Джунейт Чакър, чието назначаване предизвика недоволство в лагера на Португалия.

Според португалците Джунейт Чакър бил назначен с „мокра поръчка“ на полуфинала-реванш между „Барселона“ и „Челси“ в Шампионската лига.

Тогава две минути след като Бускетс откри резултата в 35-ата минута турският рефер изгони капитана на „сините“ от Лондон Джон Тери за блъскане на чилиеца Алексис Санчес. В 43-тата минута резултатът вече беше 2:0 за каталунците, които смятаха, че ще стигнат до финал след 0:1 в Лондон, но в крайна сметка срещата завърши с резултат 2:2 и класиране на „Челси“.

„Има много по-опитни съдии от страни, които вече са отпаднали от европейското, от Джунейт Чакър. А нарядите ги прави президентът на испанската федерация Анхел Мария Виляр, който е шеф на съдийската комисия на УЕФА“, оплакват се още от Португалия.

#Евро 2012 #футбол #Португалия #Испания #полуфинал #Кристиано Роналдо #Икер Касияс #„Донбас Арена” #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"