Борисов начело на тристранния диалог

Борисов начело на тристранния диалог
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Среща между синдикати, работодатели и правителството, която ще се ръководи от премиера Бойко Борисов и по време на която ще бъдат обсъдени всички наболели въпроси в социалната сфера, ще се проведе в четвъртък, 24 ноември.

Това стана ясно след продължилата повече от час среща в сряда между представителите на двата синдиката и правителството, съобщи БГНЕС.

„Днес няма постигнато решение. Страните остават на своите позиции. Утре в 8:00 започва стачката в железниците, която е законна“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Няма да приемем увеличение на пенсионната възраст от следващата година. Подготвяме предложения за други мерки, работодателите също имат своите предложения как пенсионната система да стане по-устойчива“, добави той.

„Социалният диалог трябва да продължи и след днешната среща съм оптимист за това“, заяви от своя страна социалният министър Тотю Младенов, който също е присъствал на разговорите между синдикатите, премиера и транспортния министър Ивайло Московски.

По думите на Пламен Димитров мерки трябва да има в приходната част. Според него там трябва да бъдат концентрирани усилията.

Синдикатите все още настояват за криминализирането на укриването на осигурителни вноски и да бъдат събрани дължимите суми.

„И стачката на 24 ноември, и протестът на 30 ноември остават. Самият премиер обяви, че уважава нашето право на протест. Всеки като гражданин има право да изяви своето отношение към това, което се прави“, категоричен беше Евгени Душков от КТ „Подкрепа“.

„Ние сме готови да се възобнови социалният диалог и утре по време на срещата ще обсъдим неговото бъдеще, така че наистина да има смисъл без диктата, който беше прилаган досега от вицепремиера Симеон Дянков, без неговото поведение, което казваше „Аз съм държавата, аз решавам, така ще бъде“, каза още Душков.

Душков добави, че в четвъртък ще бъде обсъдено как точно ще се води евентуалният диалог между социалните партньори.

По думите му този диалог трябва да се основава на равнопоставеност и уважение.

„Ако министър Дянков отново има намерение да се опитва да торпилира диалога на всяка цена, тази работа няма да стане. С този човек не може да се работи“, каза той.

#железници #стачка #осигурителни вноски #Ивайло Московски #министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #КТ „Подкрепа“ #Евгени Душков #президент на КНСБ #Пламен Димитров #КНСБ #Министър на финансите #Симеон Дянков #социални партньори #диалог #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »