Първа инвестиционна банка стана „Банка на годината“

Първа инвестиционна банка стана „Банка на годината“
ПИБ грабна още и приза за пазарен дял, който е отчетен както статично, така и в динамично отношение, подчерта председателят на Асоциация Банка на годината Валентин Панайотов. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

Първа инвестиционна банка получи приза „Банка на годината“ в юбилейното 20-о връчване на наградата.

ПИБ грабна още и приза за пазарен дял, който е отчетен както статично, така и в динамично отношение, подчерта председателят на Асоциация Банка на годината Валентин Панайотов.

Наградата за „Динамика на развитието“ отива в Корпоративна търговска банка. Наградата за „Ефективност“ се присъжда на Райфайзенбанк, а за чуждестранен банков клон - на Ситибанк.

За „Банка на клиента“ в гласуване в интернет, в което са участвали 25 000 души, е определена Уникредит Булбанк.

Призът на „Тайния клиент“ получава Райфайзенбанк. Членове на Комитета на Асоциация Банка на годината са Андрей Пръмов (съпруг на Меглена Кунева), председателят на Сметната палата Валери Димитров, Саша Безуханова от HP, председателят на Асоциацията Валентин Панайотов.

На официална церемония в сряда вечерта призът „Банка на годината“ се очаква да бъде връчен от министър-председателя Бойко Борисов.

На провелата се по-рано Кръгла маса взе участие и управителят на БНБ Иван Искров.

Той посочи, че банковата система у нас е стабилна, че е високоликвидна и че има всички буфери за преодоляване на трудностите.

По думите му България е една от страните, които са успели да се спасят от това да има огромен дял на финансови институции, извършващи инвестиционно банкиране, което, както знаем, доведе до силни шокове в банковия реален сектор през последните години.

Иван Искров посъветва да не се избързва с предложения от европейските лидери банков съюз, който има за цел да централизира надзора върху цялата банкова система.

Специално в България банковият надзор е ефективен и добре работещ, което не налага на този етап друга паневропейска организация да поема контрола.

Иван Искров критикува и регулаторната политика в Европейския съюз. Според управителя на Централната банка Европа е шампион по безсмислени регулации.

За пример той даде повишените изисквания за капиталова адекватност, които бяха наложени на европейските банки.

Това задължи финансовите институции да търсят и да привличат свеж капитал с цел да отговорят на тези изисквания, но в същото време ги ограничи в основаната им дейност - да кредитират фирми и граждани.

#Корпоративна търговска банка #Уникредит Булбанк #Ситибанк #Райфайзенбанк #Саша Безуханова #Валери Димитров #Сметна палата #ПИБ #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"