Задържаха още четирима при акцията на летище София

Задържаха още четирима при акцията на летище София
Нова телевизия
A A+ A++ A

До момента при акцията на Летище София са задържани шестима души. Двама от тях са гранични полицаи, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде NOVA. Други двама са чужди граждани, организатори на канала. Те са от Бангладеш. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал.

Двамата души от Бангладеш са набирали клиенти, които плащали по 5000 евро на вход и 5000 евро на изход на полицаите, които им осигурявали безпрепятствено трасе през Летище София. Тепърва се работи с чуждите служби, за да се разбере дали този канал е продължавал и някъде в Европа.

Чужденците са осигурявали снимки на хората, които са искали да прелетят през България. Хората у нас са им осигурявали фалшиви документи на база тези снимки и така незаконните мигранти са успявали безпрепятствено да минат през всички проверки на аерогарата. Някои дори са имали документи, че са студенти в България. От кои висши учебни заведения – все още не се знае.

„Става дума за трафик на чужденци - лица, които пристигат от различни локации. Последният задържан е от Кипър”, поясни Цацаров.

Той е пристигнал на Летище София с нередовни документи и е бил пропуснат от съответните гранични полицаи.

"Таксата" за преминаване на чужденец е в размер на 5000 евро на човек. Сумата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4000 лв.

"Работено е при малко по-тежки условия и старателно, защото летището не е пространство, в което лесно може да се осъществява наблюдение и всякакви други способи, чрез които престъпленията се документират. За първи път е налице канал за трафик на чужденци през летище”, обясни главният прокурор.

„Операцията се води под ръководството на Специализираната прокуратура. В нея участват и служители от ДАНС, СДВР и служители от вътрешния отдел на МВР. Тя продължава и в момента се извършват обиски. Намерена е голяма сума пари. Все по-ясно става какъв е бил каналът. Надяваме се това да бъде добър урок към всички, които посягат към такава незаконна дейност”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Престъпната група е действала от няколко месеца.

"Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквана е смяна, преминава безпроблемно с документи, които обаче са неистински”, посочи Цацаров.

#летище София #акция #арест #трафик на мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"