Антимонополната комисия подозира картел на пазара на олио

Антимонополната комисия подозира картел на пазара на олио
Производството е образувано по самосезиране по повод на рязкото покачване на цените на маслодайния слънчоглед и слънчогледовото олио в периода август–октомври 2010 г. Снимка: poligraff.net
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията проверява три фирми за производство на олио за картелно споразумение.

Проверяват се „Бисер Олива“ АД, „Звезда“ АД и „Калиакра“ АД за установяване на нарушения на антимонополния закон във връзка с установените клаузи в договорите за дистрибуция, съдържащи вертикални ограничения на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по самосезиране по повод на рязкото покачване на цените на маслодайния слънчоглед и слънчогледовото олио в периода август–октомври 2010 г.

Анализът на комисията установил, че по веригата от производство на слънчогледово семе, през преработването и до търговията на едро има несъответствия между промените на цените на ниво селскостопанско производство и преработване на слънчогледово семе до краен продукт - слънчогледово олио.

Според антимонополната комисия има „асиметричност“ при колебанията на цените на слънчогледовото семе и цената на едро на слънчогледовото олио, а оттам и на цената на дребно.

Комисията е информирала земеделския министър Мирослав Найденов за евентуално предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда, повишаване прозрачността и устойчивостта спрямо нестабилността на цените, насърчаване на интеграцията и конкурентоспособността на предприятията.

#картел #олио #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"