Останки от манастир от времето на Иван Асен II открити под Царевец

Останки от манастир от времето на Иван Асен II открити под Царевец
Храмът и намиращата се на метри от него втора древна църква „Св. Св. Петър и Павел“ са част от средновековен манастирски комплекс. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Останки от манастир от времето на цар Иван Асен II откриха във Велико Търново археолозите проф. Николай Овчаров и доц. д-р Хитко Вачев.

Те попаднали на масивен хоросанов зид при проучването на църквата „Св. Иван Рилски“ в подножието на крепостта Царевец в старопрестолния град, предаде Дарик.

Храмът и намиращата се на метри от него втора древна църква „Св. Св. Петър и Павел“ са част от средновековен манастирски комплекс. Въпросният зид е датиран от първата половина на 13. век.

„Част от архитектурните останки обаче се оказаха съсипани от съвременното строителство през последните 30 години. Излезе и втори зид от по-късен период – 14.–15. век, който свидетелства как е бил преустройван манастирският комплекс.

Най-отгоре в западния сектор на храма пък разкрихме трети градеж от 18.–19. век“, обясни проф. Николай Овчаров.

В двора на съседната средновековна църква „Св. Св. Петър и Павел“ пък археолозите това лято разкриха 10 погребения, като едното от тях се оказа „вампирско“.

От земните пластове са излезли над 100 монети от 13.–14. век. Археолозите попаднали на колективна находка от ценни бронзови монети от времето на различни търновски царе.

Проф. Николай Овчаров показа и намерена през последните дни на разкопките позлатена тока от 15.–16. век с надпис на арабски език, който тепърва ще бъде разчетен.

Историците са изровили още сребърна обеца с позлата, както и голямо количество керамика с уникални изображения на птици, с геометрични и флорални мотиви.

По повод нападки, че Община Велико Търново плаща на проучвателите да разкриват вампирски погребения, проф. Николай Овчаров изнесе данни за финансовите разходи, за броя и значимостта на разкритията и находките.

За 5 години е проучен терен с обща площ над 2000 кв. м. Похарчени са 191 000 лв., което прави по 83 лв. на кв. м, обяви археологът.

Той допълни, че при разкопките са открити около 1000 монети от различни епохи. Намерени са близо 30 златни предмета, над 160 сребърни изделия и 55 цели съда.

„Описът на находките включва общо 1500 инвентарни номера. Ако тези старини бъдат предложени на черния пазар, цената им ще надхвърли 130 000 лв.“, поясни проф. Николай Овчаров.

#Велико Търново #Николай Овчаров #манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »