В Либия арестуваха още двама за връзка с атентата в Манчестър

В Либия арестуваха още двама за връзка с атентата в Манчестър
YouTube
A A+ A++ A

Британската полиция е прекратила обмена на разузнавателни и антитерористични данни с американските сили за сигурност. Причината е изтичането в американски медии на информация за разследването на атентата в Манчестър. Осем мъже остават в ареста във връзка с терористичния акт. Властите в Лондон вече са сигурни, че самовзривилият се Салман Абеди не е действал сам, предаде БНТ.

Въпросът за изтичането на секретни данни в американските медии ще бъде повдигнат на най-високо равнище. Британският премиер Тереза Мей се зарече да го направи пред президента на Съединените щати Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания

"Ще обясня на президента Тръмп, че разузнавателната информация, която споделят нашите сили за сигурност, трябва да бъде защитавана."

Гневната британска реакция беше предизвикана от публикуването във вестник "Ню Йорк таймс" на снимки от местопрестъплението в Манчестър - на детонатора, шрапнели и остатъци от раницата на терориста. А преди това американски телевизионни канали първи разкриха самоличността му - Салман Абеди. Ембаргото върху обмена на разузнавателна информация важи само за разследването в Манчестър. Иначе благодарение на този обмен през последните два месеца Съединените щати са помогнали за осуетяването на 5 атентата във Великобритания.

След поредното заседание на специалната комисия за реакция при кризи към правителството Тереза Мей съобщи докъде е стигнало разследването.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания

"Полицията потвърждава, че 8 заподозрени остават в ареста. Нивото на заплаха обаче остава критично високо и обществото трябва да продължи да бъде бдително. Около 1000 военни подпомагат полицията."

Още двама души са задържани във връзка с терористичния акт, но в Либия. Това са по-малкият му брат на Абеди - Хашем, и баща му Рамадан, арестуван веднага след това изявление за Ройтерс.

Рамадан Абеди, баща на атентатора самоубиец Салман Абеди:

"Видяхме в интернет, че Салман е обвинен за атентата в Манчестър. Веднаха включих телевизора и започнах да следя новините, но те не дадоха повече информация. Чак на следващия ден съобщиха, че той е заподозрян. Не съм очаквал това да се случи. Говорих с него преди пет дни. Той не ми каза, че отива в Манчестър, а че заминава за поклонение в Мека. Салман учеше в университет, имаше хубави оценки, нямаше проблеми. Той не е член на никаква организация."

Известни са вече имената на всичките 22 жертви. Половината от тях са на по-малко от 20 години. Кралица Елизабет Втора посети детската болница в Манчестър. На лечение остават 75-ма от общо 116-те ранени. Опасност за живота има още на 23-ма души, пет от които са деца.

#Либия #атентат #Манчестър #арестувани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »