„Хюман райтс уоч” призова България да защити правата на хомосексуалистите

„Хюман райтс уоч” призова България да защити правата на хомосексуалистите
„Хюман райтс уоч” посочва още, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях. Снимка: gorna.net
A A+ A++ A

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ призова българския министър на правосъдието Диана Ковачева да защити правата на хората с хомосексуална и бисексуална ориентация.

„Българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие“, пише в писмо правозащитна организация от Ню Йорк, цитирано от БТА.

Писмото е изпратено по повод гей парада София Прайд на 30 юни и изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните.

В информацията се посочват конкретни примери за подобни изявления и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях.

Светият синод на Българската православна църква категорично се противопостави на организирането на гей парада, като го определи като безнравствена проява.

Това е третата официална позиция на синода, след като оттам заклеймиха и се противопоставиха яростно и на гей парадите през 2008, 2009 и 2010 г.

Дни преди официалното становище на Светия синод, сливенският отец Евгений от храм „Свети Димитър“ призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада.

Той скандализира с думите: „Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант“.

Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. Американският посланик Джеймс Уорлик заяви неотдавна, че ще вземе участие в гей парада, като по този начин ще подкрепи толерантността.

„Надявам се и много българи да се присъединят към гей парада. България и българите се славят със своята толерантност, а този въпрос касае толерантността“, заяви дипломатът.

Има хомосексуална общност в България и тя трябва да бъде третирана с уважение и достойнство, смята Джеймс Уорлик.

#Джеймс Уорлик #ЛГБТ #Българска православна църква #София прайд #България #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"