Константинов иска по-големи санкции за болниците

Константинов иска по-големи санкции за болниците
Министърът на здравеопазването иска да бъдат увеличени глобите за болниците, които отказват медицинска помощ на пациентите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще инициира законодателни промени за повишаване на санкциите за лечебните заведения, които не спазват правата на пациентите или медицинските стандарти.

Това съобщиха в сряда от Министерство на здравеопазването.

В момента глобата за болниците, които нарушават, регламентираното в Закона за здравето, право на достъпна медицинска помощ за пациентите, е в размер от 500 лв. до 1500 лв.

Ако бъдат нарушени изискванията за спазване на медицинските стандарти от Закона за лечебните заведения, санкциите стигат до 2000 лв.

Затова Константинов ще инициира увеличаване на предвидените глоби съответно в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения.

По този начин ще се гарантира по-голяма сигурност на пациентите при оказване на медицинска помощ, се казва още в съобщението на ведомството.

Във връзка със смъртта на родилката Н.У. в болница „Шейново" здравното министерство назначи две медицински проверки – на РЗИ-София и на „Медицински одит".

По случая се извършва и съдебно-медицинска експертиза.

След приключването им виновните лица ще понесат съответната отговорност.

#болници #лечебни заведения #пациенти #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #Министерство на здравеопазването #Закона за здравето #Закона за лечебните заведения #Шейново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »