Гимназист се добра до секретни данни за Борисов и Герджиков

Гимназист се добра до секретни данни за Борисов и Герджиков
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив е успял да хакне сайта на Министерство на образованието и науката. Кристиян разказа, че от известно време се занимава с т.нар. pen tasting или кибер сигурност, и в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени, предаде Дарик.
 
Според младежа, "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или кибер сигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа. В сървърите на министерството "се съхранява строго конфиденциална информация - лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (кибер сигурност) да има достъп до нея", пояснява момчето.

Ученикът обяснява, че с няколко клика може да бъде променена информацията. На кадрите, които е съхранил младежът се виждат и данни за премиера Бойко Борисов и предшественика му Огнян Герджиков. След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал. "Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", призна още ученикът.
 
Заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която благодари за сигнала и увери, че институцията ще извърши проверка и ако има данни за нарушения, отговорните служители ще бъдат санкционирани. Сачева подчерта, че Кристиян ще бъде поканен да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията в МОН.

#Деница Сачева #ученик #МОН #кибер сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"