След слаб старт на европейските пазари заради атентата в Манчестър, днес евроакциите отново тръгнаха нагоре

След слаб старт на европейските пазари заради атентата в Манчестър, днес евроакциите отново тръгнаха нагоре
Източник: pixabay
A A+ A++ A

След предпазлив старт на търговията на европейските фондови пазари като реакция на снощния кървав атентат в Манчестър, основните борсови индекси се оцветиха в зелено в резултат на поредни силни икономически данни от еврозоната, предаде БНР.

Новината за експлозията след концерта на Ариана Гранде в зала "Манчестър Арена" в град Манчестър късно в понеделник, при която загинаха 22-ма души, а 59 бяха ранени, доведе до първоначално колебливо начало на търговията на европейските борси.

Инвеститорите обаче доста бързо игнорираха поредното кърваво терористично нападение в Западна Европа, акцентирайки върху последното проучване на агенция Markit, показващо, че общата бизнес активност в еврозоната стабилизира пред май в 6-годишния връх, достигнат месец по-рано.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,21 на сто благодарение най-вече на поскъпване на акциите от технологичния, автомобилния и финансовия сектор.

Здрав растеж от 0,71 на сто бележи парижкият фондов индекс САС след скок на бизнес активността във Франция през май до 62-месечен връх. Немският индекс DAX пък нараства с 0,52 на сто, след като общата бизнес активност в Германия също се повиши през май до 6-годишен връх. Данни на Destatis пък потвърдиха, че има ускоряване на растежа на водещата европейска икономика през първото тримесечие на годината, докато проучване на института Ifo отчете рекорден връх на бизнес доверието в Германия през май. Силните бизнес проучвания на Франция и Германия се отразява доста позитивно на акциите на автомобилните компании.

Подкрепа за днешното възходящо движение на европейските борси оказва и рязкото поскъпване с 6,25 на сто на акциите на Nokia след информация за разрешаване на продължил доста време патентен диспут с американския технологичен лидер Apple Inc. Това, както и добро представяне на технологичния сектор по време на снощната търговия на "Уолстрийт", допринася за днешното повишаване с над 1 на сто и на общия европейски технологичен индекс.

Подем с близо и над 1% бележи и европейския банков сектор, като акциите на Banco BPM нарастват с цели 4 на сто, след като Barclays повиши своята оценка за италианския кредитор. Това доведе до възстановяване на акциите на водещи испански банки като Banco de Sabadel, Santander и BBVA от техните вчерашни загуби, допринасяйки за скок с 1,05 на сто и на основния индекс Ibex-35 на борсата в Мадрид.

Дори британският фондов индекс FTSE100 бележи предпазливо повишение от 0,16 на сто, тъй като кървавият терористичен атентат в Манчестър предизвика известно понижение на британската лира с 0,25 на сто към двудневно дъно от 1,2952 долара, докато в същото време еврото поскъпна с 0,2 на сто към нов 8-седмичен връх около 0,8674 паунда. Днес индексът FTSE100 се търгува около 7500 пункта - недалеч от неговия рекорден връх от 7533,7 пункта, достигнат по време на търговията в понеделник.

Бомбеният атентат в "Манчестър Арена" се отразява негативно по време на днешната търговия най-вече на акциите на компании от развлекателния и туристическия бизнес. Акциите на оператора на развлекателни паркове Melin Entertainment PLC (притежаващ LEGOLAND и Alton Towers) се понижават с 1,14 на сто, а тези на InterContinental Hotels Group PLC и на Whitbread PLC - съответно с 0,2 на сто и с 0,35 на сто.

В същото време обаче акциите на International Consolidated Airlines Group, която е притежател на British Airways, поскъпват с 0,6 на сто, на Easy Jet PLC - с 1,84 на сто и на френската хотелиерска верига Accor SA - с 0,82 на сто.

#фондови #нараства #растеж #Манчестър #повишение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай