Цветанов: Ще искаме удължаване на срока за усвояване на парите за външната ни граница

Цветанов: Ще искаме удължаване на срока за усвояване на парите за външната ни граница
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Ще поискаме удължаване на срока за усвояването на 160-те милиона евро, отпуснати от ЕК за охрана на външната ни граница. Това съобщи  във Велико Търново заместник- председателят на ГЕРБ и депутат Цветан Цветанов. Той уточни, че тромави административни процедури в България бавят усвояването на отпуснатите средства и съответно разплащането от Еврокомисията, като крайният срок за усвояването им е септември тази година, пише Труд.

Цветанов припомни, че парите са предназначени за видеонаблюдение, за закупуване на високопроходими автомобили, за техника и за финализиране преобразуването на двата центъра за бежанци – в Пъстрогор, който е от затворен тип и този в Харманли, в който ще пребивават 500 мигранти и също ще бъде от затворен тип. „Процедурите по усвояването на тези 320 млн. лева започнаха в началото на годината, но са усвоени съвсем малък процент средства“, добави Цветанов.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента информира, че към момента на южната ни граница няма миграционен натиск, като това се дължи също и на това, че Турция изпълнява ангажиментите си към ЕК.
Цветанов заяви още, че лично той е за разсекретяване на стенограмата от срещата за консултациите на парламентарните групи за КТБ, която бе скрита от президента Плевнелиев, за което призова сегашният президент Румен Радев. „Когато има дискусия в обществото по важни теми, трябва да сме максимално искрени и честни", каза той.

"След успешно председателство на България на Съвета на ЕС, смятам, че ще станем част от Шенгенското пространство. Доста европейски лидери се увериха, че страната ни е добре охранявана, някои от тях на място“, коментира Цветанов.
Според него резултатите от изборите в Холандия и Франция, както и наесен в Германия, също ще повлияят положително за влизането на България в Шенген. Цветанов коментира лаконично и отношенията между партньорите в управляващата коалиция.

„Когато има сериозен обществен интерес към определени теми, мисля че премиерът Бойко Борисов е много стриктен“, коментира последните събития в правителството той. „Процесът по окомплектоването на заместник областните управители в страната ще приключи през следващата седмица. Ресорните министри работят, политическите кабинети също работят активно“, каза още Цветанов. По думите му до десет дни в Областна администрация във Велико Търново ще бъде организирана среща на областния управител, кметовете на десетте общини и на кметства с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка със строителството на АМ „Хемус“.

Цветанов информира, че тенденцията магистралата да минава на 16 км край старата столица, се запазва. Срещата ще е свързана с обсъждане на проблемите и процедурите по отношение на трасето, за да може да бъде планирана в бюджета обезпечеността, тъй като заданието се изготвя преди следващата календарна година. Той съобщи още, че в момента върви процедурата за възлагане на изпълнител на отсечката между Ябланица и отбивката за Тетевен, както и Шумен- Белокопитово.

#ЕК #ЕС #Шенген #КТБ #Хемус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »