Уволниха двамата професори от Пловдив, обвинени за подкупи

Уволниха двамата професори от Пловдив, обвинени за подкупи
YouTube
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност двама професори от Университета по хранителни технологии. Преподавателите Симеон Василев и Николай Банков са обвинени в искане на подкуп от студенти, за да получат положителни оценки. Магистратите прецениха, че ако останат на работните си места, професорите могат да попречат на продължаващото следствие, като окажат влияние върху студенти и колеги от университета, предаде БНТ.

Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив са арестувани за корупция. Освен преподавателите, за 72 часа е задържан и техен помощник.

Според прокуратурата и двамата професори са писали положителни оценки в протоколите, без реално да са провеждали изпити. Чрез посредници единият от преподавателите е трябвало да получи 600 лева, за да си вземат изпитите двама студенти, а другият - 650 лева за два изпита на един младеж.

БНТ: Има ли открити белязани пари у двамата професори?

Анна Викова, прокурор: Към момента няма да коментирам подобни обстоятелства.

Проф. Николай Банков, който е обвинен в искането на подкуп от двама студени, запази мълчание. Пред съда заяви само, че иска да остане на работа в университета, за да изчисти името си.

Пламен Бонев, адвокат на проф. Николай Банков: Това че някой друг го е направил от негово име, е съвсем друго. Подзащитният ми не е искал и не е получавал пари. Това е лична атака срещу него.

Целенасочена атака срещу себе си видя и другият обвиняем - проф. Симеон Василев. Той е решен да събере доказателства, че е оклеветен.

Симеон Василев, преподавател в УХТ -Пловдив: 42 години имам стаж като преподавател. Около 15 000 изпита и процедури. И нито един път не съм си позволил да поискам подкуп. По никакъв начин, даже и с намеци. И сега ще се прекръстя.

Според защитата на Василев няма нито едно доказателство, че преподавателят е искал пари от определен студент.

Кръстьо Дуков, адвокат на проф. Василев: Той самият е търсил начин да си вземе не само един, а много изпити.

Двамата професори са на свобода срещу парична гаранция. В тридневен срок те могат да обжалват отстраняването си от длъжност. Ако бъдат осъдени, ги заплашва затвор до 6 години.

#преподаватели #подкуп #студенти #Пловдив #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »