Ивица Дачич щял да бъде премиер на Сърбия вместо Борис Тадич

Ивица Дачич щял да бъде премиер на Сърбия вместо Борис Тадич
Обществото и гражданите трябва да научат дали това споразумение е все още в сила, апелираха от партията на Борис Тадич към социалистите на Ивица Дачич (на снимката).
A A+ A++ A

Лидерът на Сръбската социалистическа партия Ивица Дачич е най-вероятният нов премиер на страната, съобщават водещите белградски медии.

„Сърбия се намира на крачка от сформирането на коалиционен кабинет между ССП и Сръбската прогресивна партия на президента Томислав Николич. Начело на новото правителство ще застане Ивица Дачич“, съобщиха Б 92 и електронното издание на вестник „Блиц“, цитирани от БГНЕС.

Нито един лидер от социалистическия лагер не е коментирал новината от сряда за връчването на мандат на Ивица Дачич за сформирането на нов кабинет.

Преговорите между Сръбската социалистическа партия и загубилия президентските избори Борис Тадич, който е и лидер на Демократическата партия, продължават вече два месеца.

Малко след 21:00 часа българско време Демократическата партия публикува официално съобщение, в което призова ССП да съобщи на обществеността поради каква причина не се сформира новия кабинет, чийто състав е договорен още на 8 май, т.е. два дни след парламентарните избори.

„Демократическата партия направи всичко възможно за съставянето на ново парламентарно мнозинство и сръбските граждани да получат работещо правителство. С коалиционния партньор Сръбската социалистическа партия веднага след изборите постигнахме споразумение около програмата и гарантирахме необходимото мнозинство, без да поставяме каквито и да било кадрови условия“, се казва в съобщението на партията на Борис Тадич.

В него се уточнява, че партията на Ивица Дачич е подкрепила създаването на кабинет под ръководството на Борис Тадич.

„Обществото и гражданите трябва да научат дали това споразумение е все още в сила“, призовават от партията на бившия държавен глава.

През следващите часове се очаква и официална информация за връчването на мандата на Ивица Дачич, който в досегашното правителство бе вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

#Сърбия #Сръбска социалистическа партия #ССП #Томислав Николич #Ивица Дачич #Сръбска прогресивна партия #СПП #Борис Тадич #Демократическа партия #Слободан Милошевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници