В Брюксел решават за спешен заем за Гърция

В Брюксел решават за спешен заем за Гърция
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Финансовите министри на държавите от еврозоната се събират днес в Брюксел, за да обсъдят отпускането на спешен заем за Гърция, припомня германският вестник Bild. Условие за предоставянето на средствата на Атина е министрите да постигнат съгласие, че последните усилия за икономии са задоволителни, пише Труд.

Гърция се нуждае от парите, за да успее през юли да покрие вноската си по милиардния дълг. На срещата ще присъства и федералния министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле. По-рано външният министър на Берлин Зигмар Габриел предупреди, че съпротивата на Германия може да доведе до провал на плановете за опрощаване на гръцкия дълг. Поради тази причина дипломатът се противопостави на позицията на Шойбле по гръцкия въпрос.

Еврогрупата ще бъде информирана за предварителното споразумение, постигнато на ниво експерти между Гърция и 4-те наблюдаващи институции - Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд, предаде БНР.

Атина се съгласи авансово да гласува орязване на пенсиите, данъчно повишаване и други промени, за да могат европейските кредитори да размразят транш от програмата. Така с парите Гърция ще погасява през юли вноска по дълговете. Освен това ако финансовите министри преценят, че правителството е положило нужните усилия за реформи, те ще обсъдят за първи път възможността за разсрочване на държавния дълг на Гърция - едно от водещите предизборни обещания на премиера Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА.

#Волфганг Шойбле #Гърция #Атина #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"