Пхенян е извършил за нов успешен балистичен тест

Пхенян е извършил за нов успешен балистичен тест
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Северна Корея съобщи, че извършеното в неделя ново изстрелване на ракета е било успешно, предаде АФП. Изстреляната от Пхенян балистична ракета е със среден обсег, съобщи високопоставен американски служител на Белия дом, пише Труд.

Системата, изпитана и през февруари, е с по-малък обхват от ракетите, изстреляни в последните три теста на Северна Корея. Вчера страната изстреля ракета, която достигна около 750 км височина и прелетя около 500 км.

След поредния ракетен опит, извършен от Пхенян в неделя, Съветът за сигурност на ООН ще се събере на закрито заседание.

По данни на южнокорейската агенция Йонхап тестът е бил на ракета тип "Pukkykson-2, а севернокорейският лидер Ким Чен-Ун лично е контролирал процеса на стартиране. "Той одобри производството на тези ракети", добавят от агенцията, предаде РИА. Според агенция КСНА Чен-Ун е наредил да започне масовопроизводство на тази ракета, предназначена за стратегическите сили на страната.

Главният секретар на Япония коментира, че е много вероятно изстреляната от Пхенян ракета да съответства на тази, изстреляна на 12 февруари. Той допълни, че това е акт на "непростима провокация" и ще Токио ще се стреми към решителни действия срещу КНДР.

Междувременно Китай е поискал от САЩ 100 дни закъснение за икономическото въздействие срещу Северна Корея, пише във вестник "Асахи". Според медията това решение е било обсъдено на среща на американския президент Тръмп и китайския му колега Си Цзипин по-рано през април, предаде ТАСС.

Припомняме, че американските власти поискаха по-строги мерки срещу КНДР, в противен случай САЩ заплашва да наложи санкциите със сила. Но в този сценарии китайските компании няма да могат да общуват с партньорите си от Щатите. В отговор китайците поискаха 100 дни отсрочка.

Трябва да се отбележи, че желанието за забавяне в прилагането на санкциите срещу Пхенян ще бъде обсъдено на срещата на върха на Г-7 през юли.

#ООН #КНДР #САЩ #Япония #Ким Чен-ун #Си Цзипин #ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници