Трима загинаха и един в неизвестност на Еверест

Трима загинаха и един в неизвестност на Еверест
pixabay.com
A A+ A++ A

Три жертви взе в неделя Еверест, още един е в неизвестност, съобщава "Вашингтон пост" (Washington Post) като се позова на местните власти. Загинали са граждани на Словакия, САЩ и Австралия, информира БГНЕС, предаде NOVA.

Американецът Роланд Ервуд преживял падане на лавина под най-високия връх в света по време на земетресението през 2015. Тази година той решил да се качи на Еверест още веднъж, но починал близо до върха, пише изданието като се позовава на представители на туристическия сектор в Непал.

Словакът Владимир Щърба също почина в неделя, пише "Вашингтон пост". Третата жертва, според вестник Himalayan Times е австралийският алпинист Франческо Енрико Марчети, който се спускал надолу заради изтощение от планинска болест.

Изчезнал е и индийски алпинист, започнало е издирване.

През тази година броят на желаещите да се качат на "покрива на света" е рекорден. На Еверест за първи път стъпва човешки крак през 1953 година. Тогава на него се качват ноовзеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей.

Първият българин, качил се на осемхилядник (Лхоце, 1981) и първият наш сънародник на Еверест (1984) - Христо Проданов - остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април с.г. Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес.

На върха са се качвали още няколко българи.

#Еверест #жертви #Словакия #САЩ #Австралия #неизвестност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »