Тръмп сключи най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка със Саудитска Арабия

Тръмп сключи най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка със Саудитска Арабия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара, предаде Дарик.

Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия, посочва АП. Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете. В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия. Двете страни също подписаха меморандум за развитие на информационните технологии, споразумение за сътрудничество в областта на електрическата енергия, минното дело и авиацията. Последният документ предвижда закупуването на националния превозвач на Саудитска Арабия от американския производител Бойнг, предаде ТАСС.

Бяха одобрени и съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологиите, инфраструктурата и жилищата, както и нефтохимическата промишленост на царството. Саудитската държавна компания Saudi Aramco е подписала споразумение с партньори от САЩ на обща стойност 50 млрд. долара. Окончателният документ на срещата на върха на Саудитска Арабия и САЩ в Риад е декларацията за дългосрочно партньорство. "Съединените щати и Саудитска Арабия ще полагат всички усилия за укрепване на стратегическото партньорство в XXI век, за да се очертае нов път към мира в Близкия Изток, където икономическото развитие, търговията и дипломацията са критериите за регионално и глобално сътрудничество", се посочва в официално изявление по повод срещата между двамата лидери.

Страните се споразумяха и за създаване на съвместна консултативна група, която ще заседава най-малко веднъж годишно, за да определи посоката на двустранното сътрудничество. Междувременно на тържествена церемония крал Салман удостои американския президент с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия, съобщи Ройтерс. Наградата Тръмп получи за усилията си за развитие на двустранните отношения и разпространяване на мира по света, пише 24 часа.

По-рано по време на разговор между министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал-Юбеир и генералният секретар на САЩ Рекс Тилърсън стана ясно, че стратегическото партньорство между Рияд и Вашингтон ще засили противопоставянето на екстремистките групи, опериращи в Близкия Изток. Двете страни са се съгласили да се засили борбата срещу екстремизма и "необходимостта да се сложи край на финансирането на терористичните организации".
По време на разговорите между саудитския външен министър и американския генерален секретар е била коментирана и темата за политиката на Иран в региона. Ал-Юбеир отново обвини Техеран в подкрепа на тероризма и продължителната си намеса в региона. "Иран се намесва във вътрешните работи на арабските държави, създател е на най-голямата терористична организация Хизбула", заяви външният министър. Той призова за нови санкции срещу Техеран. 

От своя страна Тилърсън обеща да засили потенциала на отбраната на арабските монархии, така че те да могат да устоят на иранското влияние. В същото време американският дипломат изрази надежда, че през втория си мандат като държавен глава Рохани ще премахне мрежата на терористичните организации и ще спре да осигурява финансова подкрепа на екстремистките групировки.

По-рано шефът на Пентагона Джеймс Матис заяви, че Тръмп е заповядал да започне кампания за унищожаване на джихадистите в Сирия и Ирак. Междувременно арабски медии информираха, че посещенията на Тръмп в Израел и Палестина няма да бъдат насочени към възобновяване на мирните преговори между враждуващите страни, тъй като те още не били готови за новата инициатива, пише вестник "Аерец", цитиран от РИА. "Президентът смята, че мирът е възможен, но новият подход е в ранен етап", се казва в изявление на източници от Белия дом. Тъй като правителството на САЩ е в ранен етап на подготовка на мирния процес, смята да процедира с повишено внимание и за подобряване на палестинската икономика.

Според източници Тръмп ще посвети посещението си в Израел на възобновяването и подобряването на двустранните отношения, които са имали "труден период" по време на президентството на Барак Обама. Припомняме, че на 22-ри и 23-ти май, Тръмп ще направи първото си посещение в Израел като президент. 

#Доналд Тръмп #Саудитска Арабия #Салман #Рияд #Рекс Тилърсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"