Ким Чен-Ун призова за по-мощни оръжейни системи в КНДР

Ким Чен-Ун призова за по-мощни оръжейни системи в КНДР
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Северна Корея се превърна в една от водещите ракетни държави в Азия, заяви лидерът Ким Чен-ун, предаде ТАСС. Той участва във фотосесия със създателите на балистичните ракети със среден обсег. Изпитването на ракетите започна преди седмица. При първия тест балистичната ракета прелетя близо 800 км. и падна в Японско море, пише Труд.

Ким е призовал за производството на още по-мощни оръжейни системи, за да засили независимостта и сигурността на Северна Корея. Съветът за сигурност на ООН осъди продължаващите експерименти и заплаши с нови санкции тези „провокативни действия“. Пхенян обаче не признава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отнасящи се до правото на страната да засили защитата си на фона на конфликта със САЩ.

"Северна Корея ще продължи да развива своите ядрени възможности, въпреки стремежа на САЩ да окаже натиск над Народната република", коментират от външното министерство на КНДР. Говорителят разкритикува позицията на администрацията на Доналд Тръмп, която, според него, "заплашва да наложи санкции на всички държави, организации и физически лица, които подкрепят Северна Корея", предаде Дарик.
 
Според Пхенян "се счита за абсолютно недопустимо внедряването на подобни своеволни практики на международната сцена, които изключват независимото развитие на суверенните държави и не зачитат принципите на справедливостта".
Междувременно американският постоянен представител на ООН Ники Хейли осъди действията на Световната организация за интелектуална собственост, която е приела заявката за патент на КНДР за производството на натриев цианид - компонент, използван в производството отровния газ табун.

В писмено изявление дипломатът посочи, че провеждането на международната структура противоречи на здравия разум. "Самата идея е не само опасна, но и противоречи на здравия разум. Ние призоваваме всички агенции на ООН да действат по прозрачен начин и с най-голямо внимание, преди да сложат цианид в ръцете на севернокорейците, предвид досегашната си дейност към човешките права, политическите арести и убийствата, извършени от КНДР", информира още ТАСС.

През 2006 г. натриевият цианид беше включен от Съвета за сигурност в списъка на веществата, които са забранени за внасяне в Северна Корея. Постоянната мисия на САЩ в ООН заяви, че от дълго време призовава за това специализирана агенция на световната организация да поддържа тесни контакти с Комитета по санкциите, за да се гарантира най-ефективното изпълнение на неговите резолюции. "Всички агенции на ООН трябва да подкрепят Съвета за сигурност в усилията си да отговорят на сериозната заплаха от програмите за развитие на оръжие за масово поразяване на Северна Корея", подчертават от дипломатическата мисия.

#Северна Корея #САЩ #Ким Чен-ун #ООН #цианид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"