Предпазливо поскъпване на европейските акции след "кървавата" търговия от сряда

Предпазливо поскъпване на европейските акции след "кървавата" търговия от сряда
Източник: pixabay
A A+ A++ A

В петък европейските акции поскъпнаха предпазливо, парирайки част от загубите през предходните две сесии на търговия, но въпреки това борсите на Стария континент са на път да приключат със седмични загуби за първи път от близо месец насам на фона на политическото напрежение около американския президент Доналд Тръмп, предаде БНР.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарастна с 0,55 на сто, заличавайки напълно спада от четвъртък с 0,5%, но вероятно ще отбележи понижение от близо 1,2 на сто за отминаващата седмица - първо седмично понижение от близо месец насам и най-голям подобен спад от началото на ноември 2016-та. Този очакван седмичен спад е в резултат на трусовете, на които бяха подложени глобалните финансови пазари след серия политически скандали с американския държавен глава.

Пикът на тези скандали беше в сряда, когато излезе информация, че Тръмп е поискал преди време от шефа на ФБР Джейм Корни (преди изненадващо да го уволни през миналата седмица) да спре разследване срещу бившия съвтеник по националната сигурност Майкъл Флин, подал своята оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон.

Глобалните инвеститори се опасяват, че "кръговата отбрана", която започва да заема Тръмп, ще изостави на заден план и далеч във времето поетите от него по време на предизборната кампания ангажименти за стимулиране на икономическия растеж на САЩ посредством мащабна реформа за намаляване на данъците и държавните разходи за инвестиции в инфраструктурата за над 1 трлн. долара. В същото време те започват да се тревожат и от реалната възможност за процедура по импийчмънт на американския президент, като някои британски букмейкърски къщи вече оценяват тази вероятност на над 50 на сто.

Днешното възходящо движение на европейските борси се дължи отчасти на снощната стабилизация на пазарите на акции на "Уолстрийт" след доста "кървавата" търговия в сряда, когато и трите основни американски фондови индекса се сринаха с около и над 2 на сто. В края на търговията в четвъртък обаче индексът DJIA приключи с повишение от 0,27 на сто, широкият индекс S&P500 - с 0,37 на сто, а технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0,73 на сто, но след като ден по-рано загуби цели 2,57% от стойността си.

Този позитивен финал на вчерашната търговия на "Уолстрийт" допринесе за оцветяването в зелено на европейските борси в петък, като немският фондов индекс DAX се повиши с 0,34 на сто, френският индекс CAC40 - с 0,64 на сто и британския FTSE100 - с 0,53%.

Подкрепа за днешното частично възстановяване на инвеститорския "риск апетит" оказва и задълбочаващото се за трета поредна сесия поскъпване на петрола преди ключовата среща на ОПЕК през следващата седмица - 25 май, като фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола сорт брент нарастна по време на днешната търговия с близо процент към близо едномесечни върхове съответно от 50,07 долара и от 53,30 долара за барел.

В същото време европейските капиталови пазари приветстват и новината от късно снощи, че парламентът на Гърция успя да одобри последния пакет от реформи и строги икономии, включващ съкращаване на пенсии и повишаване на данъци, за който властите в Атина се договориха с международните кредитори преди време. Така с този акт изглежда е преодоляно последното по-важно препятствие преди планираната за началото на следващата седмица (на 22 май) среща на Еврогрупата, на която се очаква финансовите министри от еврозоната да одобрят отпускането на замразения от много време насам пореден транш от помощта за Гърция.

Свежото финансиране е крайно необходимо с оглед на предстоящия през юли падеж на гръцки дълг за близо 7,5 млрд. евро. Въпреки днешното предпазливо повишение на фондовите борси, инвеститорите остават притеснени относно по-нататъшните развития на политическото напрежение около Доналд Тръмп и администрацията на Белия дом. Те обаче не могат да игнорират факта, че в последно време голяма част от европейските компании представиха доста по-добри от очакваното финансови резултати през първото тримесечие на годината. 

От представените до момента финансови отчети на около 80 на сто от европейските компании, цели 65% от тези отчети се оказаха по-добри от прогнозите. Според банката JP Morgan осреднената печалба на европейските фирми се е повишила с 23 на сто през първите три месеца на годината, докато техните продажби са нараснали с 10 на сто, като това представляват най-добри финансови резултати от шест до седем години насам и би трябвало да окажат позитивно влияние върху пазарите на акции на Стария континент.

#Уолстрийт #еврозоната #ОПЕК #Доналд Тръмп #ФБР #Майкъл Флин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »