Захариева: Българските граждани очакват справедливост и бързина в съдебната система

Захариева: Българските граждани очакват справедливост и бързина в съдебната система
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Нашият призив е да работим заедно. Нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и не могат повече да чакат справедлива съдебна система. Това заяви на брифинг в Министерски съвет заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, пише Труд.

Освен вицепремиера Захариева в срещата участие са взели още правосъдният министър Цецка Цачева и началникът на кабинета Румяна Бъчварова. „Беше общо споделено мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост. Очакват бързина и ефективност в съдебната система”, заяви Захариева и напомни, че правителството е поело ангажимент да възможно най-скоро да се изпълнят 17-те препоръки от доклада на ЕК.

От своя страна Панов ги е запознал с неговата гледна точка за това как трябва да се случва реформата оттук нататък. „Исках да запозная премиера, както и министрите с това, защо смятам, че преди около 2 години не беше направена реформа, включително и конституционна такава, в дълбочина“, каза Панов. Той подчерта, че темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена, предаде БГНЕС.

„И да кажем, че без реформа в прокуратурата, такава в дълбочина реформа, не може да се случи”, посочи Панов. Той дал примери с различни казуси в миналото като Костинброд, КТБ, ЦУМ-гейт, „които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на такава отговорност“. „Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главен прокурор намирам за неоснователни. Внушения за политика също. Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи”, подчерта председателят на ВКС. Той посочи, че запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти, моли за това темата да бъде отново въведена и в парламента. Лозан Панов отново заяви, че очаква и настоява да има среща и с президента, както и с представителите, лидерите на другите парламентарно представени формации.

„В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието”, каза Панов. Екатерина Захариева посочи, че „кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа, нито е имал намерение да прави, нито предишния парламент“. Тя посочи, че има редица действия, които могат да се извършват на законодателно ниво. „Нашето мнение е, че да, това е изключително важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията. Нямаме против, ние сме си го записали в предизборната кампания, но не бива да отлагаме всичко останало, фокусирайки се върху едната бройка където да бъде. Защото нашето мнение е, че по – скоро да се намали с малко парламентарната квота“, каза тя.

Много е важно изборът на следващ ВСС. Нека да не се опитваме още преди да е започнал същинският избор да компрометираме процеса. Министърът на правосъдието Цецка Цачева каза, че е апелирала за повече конкретика в това, под което Панов разбира - в дълбочина да се работи за съдебната реформа. „В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента в промяната на Конституцията и с което се постигнаха много важни и значими неща да се омаловажава и да се нарича мимикрия“, заяви Цачева.

#ВКС #брифинг #Лозан Панов #Бойко Борисов #Цецка Цачева #Румяна Бъчварова #Екатерина Захариева #ЦУМ-гейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"