Изненадващ спад на молбите за помощ при безработица в САЩ за трета поредна седмица

Изненадващ спад на молбите за помощ при безработица в САЩ за трета поредна седмица
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо за трета поредна седмица, доближавайки се до най-ниските нива от 70-те години на миналия век. Това е пореден сигнал за продължаващо засилване на пазара на труда в Щатите, предаде БНР.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 13-ти май спаднаха с 4 хил. до 232 000 при средна прогноза на финансовите пазари за тяхно повишение до 240 хил., показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица продължават да доближават тяхното 44-годишно дъно от 227 хил., достигнато през седмицата до 25-ти февруари (най-ниско ниво от март 1973-та насам).

В същото време заявките остават под важното ниво от 300 хил. за 115-та поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от началото на 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер.

На четириседмична осреднена база молбите за помощи при безработица за седмицата до 13-ти май се понижиха с 2 750 до 240 750 броя, след като единадесет седмици по-рано те паднаха до 234 250 (най-ниско ниво от април 1973-та насам).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 6-ти май се понижават с 22 хил. до близо 30-годишно дъно от 1,898 млн. (най-ниско ниво от ноември 1988-ма насам). Така продължаващите молби за помощи при безработица остават за пета поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 млн. броя - нещо, което не се е случвало от май 2000 г. насам, когато беше краят на продължителния икономически бум по време на ерата на президента Бил Клинтън, дължащ се най-вече на разцвета на интернет бизнеса.

Данните продължават да потвърждават, че трудовия пазар на САЩ остава на солидна основа, което беше видно и от доклада на Департамента по труда за американската заетост през април. Икономиката на САЩ успя да генерира през четвъртия месец на годината 211 хил. нови работни места (извън селскто стопанство), докато нивото на безработица удари 10-годишно дъно от 4,4 на сто (най-ниско ниво от май 2007-та насам).

#САЩ #икономиката #безработица #бизнеса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"