Гости и жители на София ще се радват на безплатен градски транспорт в определени дни

Гости и жители на София ще се радват на безплатен градски транспорт в определени дни
YouTube
A A+ A++ A

Софиянци и гостите на столицата ще се радват на безплатен градски транспорт в определени дни от годината. Това ще се случва тогава, когато въздухът в града е мръсен. При такива ситуации хората ще могат да оставят колите си и да се движат с трамваи, тролеи, метро и автобуси, за да се намали изхвърлянето на вредни газове. Такова решение взеха днес в Столичния общински съвет. То е част от мерките за подобряване на чистотата на въздуха в София.

Планът съдържа и редица други разнородни дейности, насочени към ограничаване на източниците на вредни вещества, но засяга основно транспорта. Столичните депутати решиха също и че градският транспорт ще трябва да продължи с обновяването на автопарка си. Също така собствениците на екологични превозни средства няма да плащат за синя и зелена зона. Всеки електромобил или хибрид ще може да паркира в центъра и районите, където е въведен платен престой, като остава колата си колкото време му е необходимо, за което няма да се налага да плаща по 1 или 2 лева за всеки час.

Друга по-сериозна мярка е въвеждането на по-ниска максимална скорост в отделни райони на столицата. Там автомобилите ще могат да се движат с не повече от 30 км/ч.

#безплатен градски транспорт #София #мръсен въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"