Борисов: Междудържавните проблеми спъват развитието на черноморския регион

Борисов: Междудържавните проблеми спъват развитието на черноморския регион
Лидерите на държавите от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество се срещнаха в Истанбул. Снимка: МС
A A+ A++ A

Регионът ни е прекрасен, но проблемите между отделните държави на двустранно или тристранно ниво спъват развитието, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Истанбул по време на срещата на върха по случай 20-та годишнина на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Държавните и правителствени ръководители на 12-те страни-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, които участват в срещата, не можаха да се споразумеят за текста на заключителния документ, предаде БНР.

Конфликтът между Азербайджан и Армения за територии бе причината, която възпрепятства приемането му.

„Проблемите между отделните държави пречат за реализирането на важни проекти," заяви българският премиер Бойко Борисов.

Той е посочил за пример България с магистралите, които изгражда с Гърция, с Македония и жп линията до албанската столица Тирана.

По думите му, това са проекти, които биха дали огромен бизнес на целия регион и са реален израз на регионалното сътрудничество.

В изказването си българският премиер е призовал за по-тясно сътрудничество на Черноморското икономическо сътрудничество с европейските институции, което би било много полезно, особено при конфликтни ситуации на двустранно и тристранно ниво.

Участниците във форума обсъждат и приемането на новия икономически дневен ред на Черноморското икономическо сътрудничество за следващото десетилетие.

#Бойко Борисов #Азербайджан #Армения #Истанбул #Македония #Гърция #Турция #Организация за черноморско икономическо сътрудничество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"