Инфлацията в еврозоната доближи важното ниво от близо 2%

Инфлацията в еврозоната доближи важното ниво от близо 2%
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През април инфлацията в еврозоната отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, като в същото време основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повишиха до тригодишен връх, показват окончателните данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши на месечна база с 0,4 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, следвайки повишение с 0,8 на сто през март. Евростат потвърди, че инфлацията в региона нараства през април с 1,9 на сто на годишна база, след като месец по-рано растежът на индекса на потребителските цени се забави рязко до 1,5 на сто. Така инфлацията в еврозоната се върна обратно към важното средносрочно целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто само два месеца, след като през февруари тя нарасна с 2%, достигайки най-високо ниво от януари 2013-та насам.

Енергийните цени се повишават през април със 7,6 на сто на годишна база след растеж със 7,4 през март, докато цените на услугите нарастват с цели 1,8% след повишение с 1 на сто месец по-рано, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия - с 1,5 на сто, но след растеж с 1,8 на сто през март.

В същото време Евростат потвърждава, че основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нараства с цели 1,2 на сто на годишна база през април след анемичен растеж от 0,7 на сто месец по-рано. Това представлява и най-солидния ръст на основната инфлация в еврозоната от септември 2013-та насам. Трябва да се отбележи, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Подновеното ускоряване на инфлацията в региона през април може да усили натиска върху ЕЦБ да започне да обмисля затягането на прекалено стимулиращата си парична и лихвена политика. С оглед на това данните за месец май могат да се окажат доста значими преди важното заседание на ЕЦБ през юни. Ако те потвърдят, че инфлацията в еврозоната остава близо до целевото ниво от малко под 2 на сто, това ще засили спекулациите, че на заседанието през юни Централната банка може да сигнализира за промяна в нейните насоки за паричната политика в бъдеще, които бяха потвърдени на предишната среща през април.

#Евростат #еврозоната #CPI #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"