Солиден ръст в строителния сектор у нас през март

Солиден ръст в строителния сектор у нас през март
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Производството в строителнитя сектор на Европейския съюз (ЕС) и в частност на еврозоната отбеляза известно отстъпление през март след неговия истински бум месец по-рано, но в същото време Европейската статистика отчита подем на строителството в България за втори пореден месец, предаде БНР.

Производството в строителният сектор на ЕС се понижава с 0,8 на сто през март спрямо месец по-рано, когато обаче нараства с 3,9 на сто. В същото време строителството в еврозоната се сви с 1,1%, парирайки част от растежа с цели 5,5 на сто през февруари, дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през втория месец на годината.

Така на годишна база строителството в еврозоната през март забавя темпото си на растеж до 3,6 на сто от 5,5 месец по-рано, а в целия ЕС се повишава с 3,7% след растеж с 4,1 на сто през февруари. Данните на Евростат сочат, че през март най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Полша (скок с 9,7 на сто), Словения (с 6,5 на сто), Словакия (с 3,6 на сто) и Унгария (с 3,4 на сто), докато най-солидно понижение е регистрирано във Франция - спад с 5,1 на сто, Швеция - 4,5 на сто и Португалия - понижение с 2%.

Според същото проучване обаче строителството в нашата страна се увеличава през март с 1,8 на сто спрямо месец по-рано, когато отбелязва най-солиден ръст от началото на 2015 г., повишавайки се с цели 5,4 на сто. На годишна база производството в строителния сектор на България през март отбелязва растеж с 5,5 на сто (спрямо март 2016 г.) след понижение с 0,1 на сто през февруари, излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца насам. За последно строителството в нашата страна нараства на годишна база през декември 2015-та, като се повишава със 7,8 на сто.

Евростат представи и свои данни за строителството през цялото първо тримесечие на годината, като в еврозоната то се повишава с 0,8 на сто на тримесечна база (след повишаване с едва 0,1 на сто през последното тримесечие на 2016-та) и с 1,7 на сто спрямо година по-рано (след растеж с 2,3 на сто в края на миналата година). Данните за ЕС показват растеж на строителството през първото тримесечие с 0,9 на сто на тримесечна и с 2,1 на сто на годишна база (след повишения съответно с 0,4 и 1,7 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 г.).

Доброто представяне на строителството в нашата страна през февруари и март доведе до негов солиден подем през първото тримесечие на годината с цели 2,8 на сто спрямо края на 2016-та, когато беше отчетен анемичен растеж от 0,4 на сто. На годишна база производството  в строителния сектор на България се сви през първото тримесечие с едва 0,5 на сто след спад с цели 15,2% през последните три месеца на миналата година. Въпреки че строителния сектор остава на негативна територия за пето поредно тримесечие (от първите три месеца на 2016-та насам), той се намира близо до повратната точка и през второто тримесечие на настоящата година може да излезе на позитивна територия за пръв път от края на 2015-та, когато беше отчетен солиден растеж от 9,4 на сто.

#ЕС #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"