Протестите в Гърция ескалираха! (ВИДЕО)

Протестите в Гърция ескалираха! (ВИДЕО)
бТВ
A A+ A++ A

Гърция е обхваната от незапомнена национална стачка срещу провежданите от правителството реформи, поискани от международните кредитори. Страната буквално е парализирана, протестират почти всички сфери от държавния и частен сектор срещу поредните икономии.

Демонтрациите в Атина обаче ескалираха и гръцката полиция стреля със сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в центъра на столицата, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ.

Протестът беше мирен и в него участваха около 12 хиляди души, но силите за борба с безредиците прибягнаха до употребата на сълзотворен газ, след като младежи започнаха да хвърлят камъни и пиратки срещу полицаите пред парламента.

Наблизо протестиращи полицейски служители пък блокираха входа на министерството на финансите, съобщава АП.

Двата основни синдиката в Гърция обявиха днес общонационална 24-часова стачка срещу внесения от правителството законопроект с нови мерки за икономии.

Стачката засяга услугите, образованието, здравеопазването и обществения транспорт. Авиодиспечерите също се включиха, което доведе до промени в разписанията на полетите. Планирани са и две големи демонстрации в столицата Атина.

Общественият транспорт работи по съкратен график, на пристанищата има много кораби, които извършват курсове до островите, за няколко часа ще спрат работа и авиодиспечерите.

Новият законопроект, внесен в парламента, предвижда редица мерки на строги икономии, включително нови съкращения на заплатите и пенсиите от 2019 г., намаляване на социалните помощи, повишаване на данъците, както и възможност за колективни уволнения на служители.

Новият пакет от мерки за строги икономии ще се обсъжда в четвъртък, когато се очаква да бъде и кулминацията на протестите.

ВИДЕО

#Гърция #полиция #сълзотворен газ #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"