Дже-ин: Има голяма вероятност за въоръжен конфликт с КНДР

Дже-ин: Има голяма вероятност за въоръжен конфликт с КНДР
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Новоизбраният президент на Южна Корея Мун Дже-ин предупреди в сряда, че съществува „голяма вероятност“ от избухването на въоръжен конфликт със северната съседка на страната заради ядрените амбиции на режима в Пхенян, предаде АФП.

„Живеем в реалност, в която има голяма вероятност за военен сблъсък“ по протежение на оспорваната морска граница край западното крайбрежие на Корейския полуостров или по укрепената сухоземна граница, която разделя двете държави, подчерта Мун по време на посещение в Министерството на отбраната в Сеул.

Междувременно стана ясно, че Южна Корея може и да върне наскоро инсталираната система за противоракетна отбрана THAAD обратно на Щатите. "Ние трябва да разгледаме тези въпроси, включително способността да изпратим обратно THAAD системата, ако се установи, че не са приключили вътрешните правни процедури", коментира лидерът на управляващата Демократичн партия Ву Сик, предаде РИА.

Той подчерта, че разполагането на системата изисква одобрението на парламента, което не е било дадено в рамките на предишната администрация. По време на предизборната си кампания, новоизбраният президент Дже-ин заяви, че е категорично против инсталирането на системата.

През април т.г. първите елементи на THAAD бяха монтирани на мястото на бившия голф клуб в окръг Сонджу, провинция Геонгсангнам. Малко след това американският президент Тръмп заяви, че Южна Корея ще трябва да плати милиарди долари за системата. 

#THAAD #Мун Дже-ин #Пхенян #Южна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"