Мексико удължава режима „екотревога”

Мексико удължава режима „екотревога”
pixabay.com
A A+ A++ A

Режимът „екотревога”, въведен в понеделник в района на мексиканската столица, ще бъде продължен с още един ден. Тревогата бе обявена от Комисията по околна среда на мегаполиса заради надвишаването на максимално допустимото равнище на приземния озон, предаде БГНЕС, информира NOVA.

Високото атмосферно налягане в района създава стабилност на въздушните маси, което означава слабо разсейване на замърсяващите вещества сутринта и силна слънчева радиация след обяд.

Приземният озонен слой се образува под въздействието на слънчевото греене върху азотните окиси и летливите въглеводороди. Той е способен да предизвика респираторни заболявания, включително астма.

При обявена екотревога в мегаполиса с над 22 милиона жители се въвеждат строги ограничения върху използването на автомобилен транспорт с двигатели с вътрешно горене и върху изхвърлянето на вредни вещества в околната атмосфера. Препоръките на лекарите към хората са да не напускат помещенията през деня. 

По различни оценки, екологичните проблеми в Мексико ежегодно стават причина за преждевременната смърт на около 22 хиляди души.

#Мексико #удължаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »