бТВ отразила протестите за горите „тенденциозно, но не и незаконно“

бТВ отразила протестите за горите „тенденциозно, но не и незаконно“
По думите на Георги Лозанов изискването за плурализъм е само за обществените медии – БНР и БНТ, а за другите телевизии, то е по-скоро пожелателно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Телевизия бТВ е отразила протестите срещу промените в Закона за горите по тенденциозен, но не и незаконен начин, реши Съветът за електронни медии на заседание във вторник.

„Забелязва се тенденциозно отразяване на протестите против промените в Закона за горите от страна на бТВ, но медията не е нарушила с нищо Закона за радиото и телевизията," категоричен е на председателя на СЕМ Георги Лозанов в становището си.

Въз основа на заклченията си СЕМ реши, че няма законово основание да санкционира бТВ.

До съвета са постъпили 46 писма от граждани, които изказват недоволството си от медията, които били рекорден брой. СЕМ смята да изпрати постъпилите при него зрителски жалби в телевизията и да публикува отговорите на сайта си.

„На ниво закон не бива да има намеса в отразяването на новините," коментира Георги Лозанов пред „Медиапул".

По думите му, изискването за плурализъм е само за обществените медии – БНР и БНТ, а за другите телевизии, то е по-скоро пожелателно.

„Санкцията би могла да дойде по пътя на обществената реакция, по пътя на доверието и на недоверието," смята още Георги Лозанов.

Според него, независимо, че си личи „една посока в отразяването на протестите", бТВ заедно с това информира аудиторията си за всички аспекти на този протест и на тези конфликти.

Причина за зрителското неодобрение бе подчертано негативното отношението на водещата Диана Найденова към интервюирания от нея участник в протестите Петко Цветков, както и репортаж, в който телевизията представи запис от протестите против промените в Закона за горите като кадри от демонстрациите в подкрепа на закона.

Членовете на СЕМ са на мнение, че с извинението си Диана Найденова се е опитала да поправи грешката си.

Относно репортажа на бТВ от 20 юни членовете на СЕМ заключиха, че най-вероятно става дума за неволна техническа грешка, която основателно е подразнила зрителите, защото се е появила в „деликатен момент".

В експертното становище на съвета е записано, че телевизията е „отразила различните гледни точки по време на най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки, свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите".

„Независимо, че плурализмът не е задължителен за търговските медии, спазването на професионалните стандарти издига авторитета на журналистиката, която те правят," пише още в становището на експертите към СЕМ Татяна Тодорова и Еди Емирян.

Експертите обаче не са се спирали на въпроса дали върху начина на отразяване на протестите не е оказало влияние акционерното участие на шефката в телевизията Вики Политова в Първа инвестиционна банка.

Изпълнителният директор на банката Цеко Минев е основна мишена на гнева на протестиращите като основния облагодетелстван от промените в Закона за горите.

Според експертите на СЕМ „извън професионалните стандарти" остава преекспонирането на темата с нападението над оператора на бТВ Иван Филчев.

„Смущаващо е и многократното излъчване на кадрите с нападателя на Иван Филчев, размахващ среден пръст," смятат още медийните експерти.

Татяна Тодорова и Еди Емирян са преценили, че „твърде пристрастно отношение на водещата на „Нищо общо" Диана Найденова към нападението над оператора Иван Филчев предизвика достатъчно шумни реакции, за да се спираме на него, още повече, че тя многократно поднесе своите извинения в различни медии".

„Остава да бъде огласена официалната позиция на бТВ по този случай. По преценка на СЕМ би могло тази позиция да бъде поискана със специално писмо от регулатора," се посочва още в становището.

От националните електронни медии единствено програма „Хоризонт" на БНР е спазила всички възможни професионални стандарти при отразяването на невижданите за последните години у нас юнски демонстрации.

„Проведеното наблюдение налага извода, че националната програма „Хоризонт" на БНР е отразила своевременно и коректно трите дни на едни от най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки, свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите," пише в становището на СЕМ.

В контекста на казуса с бТВ СЕМ критикуват и държавната телевизия БНТ.

„Както личи, по БНТ1 същото събитие е в сянката на Европейското първенство по футбол, което доминира в програмните модули и на сутрешния блок, и на вечерните часове," констатира регулаторът.

„Предимство бе дадено на официалните мнения, въпреки че водещият Марио Гаврилов не спести на народния представител от ГЕРБ Емил Димитров нито един от неудобните въпроси, свързани с протестите. Във вечерната информационна емисия на 14 юни се открои мнението на един от подкрепящите поправките демонстриращи, докато протестиращите бяха представени като обща маса," се казва още в анализа на експертите на СЕМ.

#бТВ #Закон за горите #„Орлов мост“ #Диана Найденова #Георги Лозанов #Марио Гаврилов #БНР #Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници