Почина Лъчезар Цоцорков

Почина Лъчезар Цоцорков
Източник: сп. Мениджър
A A+ A++ A

Отиде си проф.- д-р Лъчезар Цоцорков. Той е починал вчера, съобщиха от Българската минно-геоложка камара (БМГК), на която той бе дългогодишен председател, а от известно време почетен председател, предаде iNews.bg.

Погребението на проф. Цоцорков ще бъде в Панагюрище, като допълнително ще се уточни денят и часът. От днес в офиса на БМГК в София ще е отворена Книга за съболезнования, в която всеки, които иска да изрази своята печал от кончината на проф. Цоцорков може да заповяда. Точният адрес на офиса е Бизнес-център "Земята и хората", Околовръстен път №27, ет. 1. Книгата ще бъде предадена на неговото семейство.

"Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на "Асарел-Медет" АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на страната. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред." – се посочва в съболезнователното писмо до семейството на проф. Цоцорков.

Проф. Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс. Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й почетен председател.

Проф. Цоцорков е горд наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г., патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната. Като бизнес лидер той бе познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност. Заедно с екипа на дружеството, е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на "Асарел-Медет" АД в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.

Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат "Медет". През 1986 г. става главен директор на "Асарел-Медет", а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс "Асарел-Медет" - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години.

Лъчезар Цоцорков завършва е Технически университет (Висш машинно-електротехнически институт) - София, специалност "Подемно-транспортни, строителни и минни машини". Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема "Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси", а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" – София.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и като неин председател бе начело на браншовата организация 26 години. На 27.04.2017 г. Общото събрание на БМГК го избра за първия почетен председател.

#Лъчезар Цоцорков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »