Европол: Рано е да се каже кой стои зад световната кибератака

Европол: Рано е да се каже кой стои зад световната кибератака
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Европол заяви днес, че още е твърде рано да се спекулира кои са извършителите на световната кибератака, след като експерти по сигурността в областта на информатиката откриха потенциална връзка със Северна Корея, предаде Франс прес.

„Ние сме склонни да разследваме във всички посоки, но не спекулираме и не можем да потвърдим това“, каза за АФП говорителят на европейската полицейска агенция Ян Оп Ген Орт. „Още е твърде рано да се каже каквото и да било“. Атаката „може да е дошла отвсякъде, от всяка страна. Разследването продължава“.

По най-нови данни на Европол към тази сутрин засегнатите айпи адреси по света са близо 165 000, което е спад с 38 процента в сравнение със засегнатите в неделя 226 800 адреси. Досега жертвите на хакерската атака са извършили около 243 плащания на стойност близо 63 000 долара, съобщи базираната в Хага полицейска организация.

По данни на анализаторите по киберсигурност от по-рано нападателите използват модифицирана зловредна програма на американската Агенция за национална сигурност (NSA). Този инструмент на американското разузнаване, известен като "неизчерпаемо синьо" се комбинира с програмата WannaCry, предаде ТАСС. 

 

#кибератака #WannaCry #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници