Йълдъръм: Германия трябва да реши дали да си сътрудничи с Турция

Йълдъръм: Германия трябва да реши дали да си сътрудничи с Турция
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Германия трябва да направи своя избор за приятелство – или с Анкара, или с организаторите на неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г., предаде АФП, цитирана от Фокус, предаде Труд.

Изявлението му идва на фона на информацията, че Берлин е предоставил политическо убежище на военнослужещи на Турция, напуснали родината си след събитията от миналото лято.

„Германия трябва да вземе решение по въпроса: ако иска да подобри отношенията си с Турция, тогава тя трябва да обърне лицето си към турската република“, а не към поддръжниците на мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен“, подчертава Йълдъръм.

Припомняме, че десетки турски войници и служители в германските бази на НАТО адресираха молби за убежище към германските власти. Според тях били подложени на "прочистване" след опита за преврат в Турция, както и били принуждавани да напуснат своите постове, предаде РИА.

Вътрешното министерство на Германия потвърди, че в продължение на няколко години от турска страна са били насочени близо шест хиляди искания за екстрадиране на граждани, поддръжници на заподозрения в тероризъм и организиране на опита за преврат Фетхуллах Гюлен. Тези искания не са били изпълнени.

На 15-ти юли 2016 г. турска бунтовническа група направи опит за военен преврат в страната. Основният конфликт е в Анкара и Истанбул. По време на бунта са убити повече от 240 турски граждани, а над 2 хиляди са били ранени. Турските власти обвиниха опозиционния ислямски проповедник Гюлен в организацията на размириците. Той заяви, че е невинен.

#Бинали Йълдъръм #Анкара #Фетхуллах Гюлен #НАТО #Германия #Турция #Анкара #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"