Рязък скок на инфлацията на Острова до 3,5-годишен връх през април

Рязък скок на инфлацията на Острова до 3,5-годишен връх през април
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Потребителската инфлация във Великобритания нарасна през април с най-високо ниво от септември 2013 г. насам, което е пореден знак за влошаване на стандарта на живот на британците преди предстоящите през юни предсрочни парламентарни избори и в началото на преговорния процес за излизането на страната от ЕС, показват официалните данни на ONS, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,5 на сто на месечна база при очакванията за запазване на мартенското темпо на растеж от 0,4%. Така на годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с цели 2,7 на сто след растеж с 2,3% през март и осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,6 на сто. Това е и най-солидното повишаване на потребителските цени от септември 2013-та насам.

Инфлацията на Острова започна да нараства след вота на британците през миналото лято за напускане на ЕС, който провокира дълбока и рязка обезценка на лирата стерлинг. Нарастването на потребителските цени също отразява и възходящия инфлационен тренд в световен план на фона на агресивните стимулиращи парични политики, провеждани от редица водещи централни банки, както и поскъпването на петрола от края на миналата и началото на настоящата година.

От британската статистика отбелязват, че солидното повишаване на инфлацията през миналия месец се дължи и на рязко поскъпване на самолетните билети с оглед на Великденската ваканция през април, като нарастване бележат и цените на облеклото и на електрическата енергия. Апри е третият пореден месец с инфлация над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, като потребителските цени вече нарастват почти със същото темпо, както и заплащането на труда във Великобритания. Това предполага, че британската икономика, разчитаща в значителна степен на вътрешното потребление, може би ще продължи тенденцията на по-бавен растеж, който е в сила от началото на годината.

Прогнозите на икономистите сочат, че влиянието от спада на британската лира (с близо 8% в рамките на последните 12 месеца) върху потребителските цени може би ще бъде почувствано по-силно през следващите месеци, като и АЦБ очаква инфлацията на Острова да удари връх от 3 на сто към края на годината.

Основната годишна инфлация (без цените на храни и енергия) се повиши през април на годишна база с 2,4 на сто след повишение с едва 1,8% през март и очаквания за растеж с 2,3 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време британската статистика изведе данни, показващи леко забавяне или стабилизация на иначе солидния растеж на цените на входа и на изхода на предприятията. През април индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повиши с 16,6 на сто спрямо година по-рано след скок със 17,4% през март. Това представлява най-слаб растеж на цените на входа на британските предприятия от ноември 2016-та насам, след като в началото на годината (през януари) те нараснаха с цели 20,5 на сто.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия нарасна през април на годишна база с 3,6 на сто, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, като това представлява десети пореден месец на растеж на производствените цени след две години на техен спад.

Британската лира реагира негативно на високите данни за инфлацията през април, тъй като инвеститорите сякаш акцентират върху факта, че рязкото повишаване на цените ще отнеме част от разполагаемия доход на домакинствата, ограничавайки потребителските разходи и респективно икономическия растеж. След днешните данни паундът се понижи за кратко към двудневно дъно от 1,2965 длр., отстъпвайки от сутрешен 6-дневен връх около 1,2957 нивото. 

В същото време еврото нараства с -0,7 на сто към 11-месечен връх от 1,6074 британски лири на фона на продължаващо и днес поскъпване на единната валута спрямо зелените пари към нов 6-месечен връх от 1,1049 длр. (над бившия по-значим връх около 1,1022/25 длр., достигнат за кратко на 8-ми май, когато стана ясна изборната победа на новия френски президент Еманюел Макрон).

#ЕС #Англия #Великобритания #Острова #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"