Младенов съветва Черна гора да удвои реформаторските усилия по пътя към ЕС

Младенов съветва Черна гора да удвои реформаторските усилия по пътя към ЕС
Всички наши съседи от Западните Балкани, които искат да бъдат част от ЕС, трябва да развиват добросъседски отношения, заявява Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър на България Николай Младенов посъветва Черна гора да удвои реформаторските си усилия по пътя към членството си в Европейския съюз.

„Всички наши съседи от Западните Балкани, които искат да бъдат част от ЕС, трябва да удвоят реформаторските си усилия и да развиват добросъседски отношения“, заявява външният министър по повод началната дата на преговорите на Черна гора с ЕС, съобщиха от Външно министерство.

Външните министри на ЕС приеха датата 29 юни за начална за преговорите на Черна гора за членство.

Същевременно те поканиха Европол да представи доклад за организираната престъпност в страната, който да стане елемент от задължителните редовни доклади на Комисията за напредъка на реформите.

Това условие идва в допълнение към новия подход на ЕК в преговорите със страните кандидатки от Западните Балкани.

Предвижда се те да започнат преговори по глави 23 и 24 – „Съдебна система и основни права“ и „Правосъдие, свобода и сигурност“, на много ранен етап и отварянето на следващи глави да зависи от напредъка в тези две области.

„Всички трябва да си дадем сметка, че политическата атмосфера в ЕС се различава от времето на петото разширяване, когато България се присъедини“, отбелязва още Николай Младенов.

Той подчертава още, че разрешаването на проблемите с организираната престъпност и корупцията е важно за всички страни от Западните Балкани, защото често трансграничната престъпност си сътрудничи по-успешно, отколкото правителствата.

„Ние ще работим заедно с нашите съседи да се справят с предизвикателствата пред тях, така че един ден да могат да се възползват от предимствата на членството“, уверява българският външен министър.

#България #Черна гора #ЕС #Европейски съюз #Западни Балкани #членство #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници