БНБ ще печата и евро

БНБ ще печата и евро
Източник: YouTube
A A+ A++ A

България ще печата евро. Съвместното дружество "Обертюр Фидюсиер" АД – София, в което акционери са Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка (ЕЦБ) за отпечатване на евро банкноти. Това дава право на компанията да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на банкноти от единната валута, предаде iNews.bg.

Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и за краткия период оттогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от ЕЦБ - за сигурност, технологичен капацитет, и условия на труд и опазване на околната среда, припомня БГНЕС. За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225. То се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници.

Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нарасна от 60 милиона на 1 милиард. Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната.

 

#ЕЦБ #БНБ #банкноти #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »