Испания засилва натиска върху Венецуела

Испания засилва натиска върху Венецуела
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Испания засилва натиска си върху властите във Венецуела, където от началото на април не спират масовите протести, но въвеждането на санкции е малко вероятно, защото от тях ще страдат гражданите, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис, предаде ABC International, цитирана от Труд.

„Засилваме натиска върху Венецуела, но що се отнася до санкции – те ще засегнат народа на Венецуела, който и сега страда”, каза Дастис при пристигането си за срещата на първите дипломати от ЕС в Брюксел. Министър Дастис изрази надежда, че „и двете страни ще намерят възможно най-бързо споразумение и изход”.

Протестите във Венецуела започнаха на 4 април след решение на Върховния съд да ограничи рязко властта на доминирания от опозицията парламент. След това решението беше отменено, но привържениците на опозицията излязоха на улицата с искане за оставка на върховните съдии и предсрочни избори.

Сега опозицията протестира и срещу свикването на Учредително събрание, което смята за опит за промяна на конституцията. От началото на протестите общият брой на загиналите е над 39 души.

Припомняме, че по-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече испанския мин.-председател Мариано Рахой страхливец след инцидентите в Мадрид и предполагаемата агресия срещу венецуелския посланик. "Рахой, ти си страхливец, атакуването на посланика в посолството на Венецуела е фашизъм", заяви Мадуро, предаде РИА.

#Венецуела #ЕС #Брюксел #Мариано Рахой #Николас Мадуро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай