Християндемократите на Меркел спечелиха местния вот и в Северен Рейн-Вестфалия

Християндемократите на Меркел спечелиха местния вот и в Северен Рейн-Вестфалия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

В Германия християндемократите на канцлера Ангела Меркел успяха да вземат властта в още една провинция. Те спечелиха местните избори в Северен Рейн-Вестфалия вчера, пише 24 часа. 

Досегашният премиер Ханелоре Крафт пое отговорност за историческата загуба на социалдемократите и подаде оставка като лидер на партията в провинцията. Следващият премиер на Северн Рейн-Вестфалия ще бъде Армин Лашет.

Изборите в Северен Рейн-Вестфалия се смятат за прогноза за изхода на парламентарните избори в Германия през септември. Все пак в най-гъсто населената провинция живеят една пета от гласоподавателите в страната. Северен Рейн-Вестфалия традиционно се урпавлява от социалдемократите, които я смятат за своя бастион.

Неслучайно в Германия наричат парламентарния вот в тази федерална провинция “малките избори за Бундестаг” (национален парламент – б. р.). Резултатът е индикатор какъв ще е изходът при националните парламентарни избори. В най-многолюдната федерална провинция с население от 18 милиона души имащите право на глас са 13,1 милиона, което е над една пета от всички избиратели във ФРГ, пише Труд.

Изборният резултат е поражение и за кандидата за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц. Самият той е от тази федерална провинция – роден е в Хелрат, а от 1987 до 1998 г. е бил кмет на Вюрзелен. Той активно участва в предизборната битка, така загубата е и за него. Ако тенденцията се запази, Шулц няма да осъществи мечтата си да влезе в канцлерството след федералните общи избори, насрочени за 24 септември т. г. Третата поредна изборна победа на ХДС тази година е попътен вятър за Ангела Меркел за четвърти пореден път да оглави кабинет в Берлин.

Най-вероятно и те ще управляват в Дюселдорф в коалиция с победителите, ако преговорите помежду им са успешни. В парламента лизат и популистите от Алтернатива за Германия със 7,4 на сто от гласовете, както и Зелените - с 6,4%. Левицата не успя да прескочи бариерата. Тези местни избори бяха поредните в Германия, при които се наблюдава увеличена активност на гражданите - до урните този път са отишли близо 6 на сто повече избиратели.

Смята се, че Армин Лашет е спечелил на своя страна не малка част от хората, които рядко или въобще не гласуват, както и че положителна роля е изиграл така нареченият "ефект на Меркел" - тоест за него са дали гласа си хора, които искат Меркел да продължи да управлява.

Основните теми, при които той успя да спечели на своя страна избирателите са вътрешната сигурност и образованието. И в двете теми оценката за управлението на социалдемократи и зелени е катастрофална. Социалдемократите губят от традиционния си електорат и заради едно събитие, което предстои - през 2018-та ще бъде затворена последната мина в провинцията. В Северен Рейн-Вестфалия се намира Руската област, където десетилетия наред мините бяха основен поминък. Зелените, в чиито ръце беше образованието, направиха няколко неуспешни реформи и предизвикаха гнева на повечето родители с тях.

#Северен Рейн-Вестфалия #Мартин Шулц #ФРГ #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"