Петкова: България няма как да участва в процедурата по откупуване на акциите на ЧЕЗ

Петкова: България няма как да участва в процедурата по откупуване на акциите на ЧЕЗ
Източник: YouTube
A A+ A++ A

На този етап България няма как да участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Това заяви Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с възможността страната ни да си върне контрола над ЧЕЗ, предаде Фокус.

"Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ трябва да са ясни няколко основни неща. ЧЕЗ е частно дружество", коментира Петкова. По нейни думи това, че чешката държава е решила да продаде своя дял на ЧЕЗ в България е решение на собственика. Петкова обърна внимание още, че процедурата е по реда на чешкото законодателство и страната ни не би могла да въздейства, пише 24 часа.

Министър Петкова обясни, че когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ, трябва да е ясно, че това представлява един сериозен ресурс. "Не трябва да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийния сектор в България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар". Петкова допълни още, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол. 

По думите й всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици. Петкова поясни, че след либерализацията те ще получават такса пренос и такса достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще бъде на пазарен принцип.

#ЧЕЗ #Теменужка Петкова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »