Захариева заминава на работно посещение в Брюксел

Захариева заминава на работно посещение в Брюксел
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще направи първото си посещение след своето избиране в Брюксел на 15 и 16 май. В рамките на визитата тя ще участва в заседанията на Съвет „Външни работи“ и Съвет „Общи въпроси“, които ще се проведат съответно в понеделник и вторник, съобщиха от пресцентъра на МВнР, пише Труд.

Съветът „Външни работи“ на 15 май ще започне с дискусия по ситуацията в Африканския рог с фокус върху политическите аспекти и предизвикателствата пред сигурността, включително последиците от положението в по-широкия регион. Първите дипломати на 28-те ще разгледат и отношенията ЕС-Африка въз основа на съвместно съобщение на Върховния представител и на Комисията за нов тласък на партньорството между ЕС и Африка. На същите теми е посветен и работният обяд на министрите, в който ще участва председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат.

Съветът ще продължи с дискусия по Източно партньорство в контекста на подготовка на министерска среща на 19 юни и срещата на върха през ноември. Външните министри ще направят преглед на прилагането на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната, пише 24 часа.

Преди началото на Съвета министър Захариева ще участва в работна закуска на външните министри във формат „Приятели на Украйна“, чийто домакини ще бъдат страните от Вишеградската четворка. Съвет „Общи въпроси“ на 16 май ще започне с подготовка за предстоящото заседание на Европейския съвет на 22 и 23 юни. Министрите ще направят и оценка на степента на изпълнение на заключенията от мартенския Европейски съвет. Европейската комисия ще информира министрите за последващите стъпки във връзка с Бялата книга относно бъдещето на ЕС. Под т. „Разни” ЕК ще представи информация относно върховенството на закона в Полша.

 

#ЕС #Муса Факи Махамат #Екатерина Захариева #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »