Над 85 хиляди души може да останат без лекарска помощ в Карловско

Над 85 хиляди души може да останат без лекарска помощ в Карловско
БНТ
A A+ A++ A

Над 85 хиляди души са застрашени да останат без лекарска помощ в Карлово и съседните общини. Причината е, че общинската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" може да спре да работи, защото 8 медицински сестри вече са подали молби за напускане на работа, а още 10 имат намерение да напуснат болничното заведение. Причината е ниското заплащане, информира БНТ.

Медицинските сестри казаха, че основната заплата която получават е между 580 и 600 лева и тя едва им стига, за да покрият основните си разходи.

Стефания Лулчева - гл. медицинска сестра: 600 лева представете си във вашето семейство какво може да си платите тока , водата, а де не говорим, ако има семейства в които примерно неработещ друг член на семейството, ако има повече деца.
Стоянка Терзийска, мед.сестра: Обидени сме, защото ние сме денонощно на поста си, а в крайна сметка заплащането е нищожно.

Управителят на болницата посочи, че проблемът не е в основното заплащане на медицинските сестри и на акушерките, а в тяхното допълнително материално стимулиране, тъй като заради намаления състав се налага те да работят извънредно.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово: Той може да се разреши само когато се премахнат тези ограничителни лимити върху бюджета и май месец не е най-удачния да се иска увеличаване на основните заплати, защото предстои сключването на нов рамков договор.

Ако болницата бъде затворена, най-потърпевши ще бъдат пациентите.

Виолета Ненчева - пациент: Ако я няма, ще трябва да ходим в Пловдив, а не всеки ма тази възможност, тука персонала е много добър, обслужването също.
Анна Захариева - има и хора с малки деца... които просто пътя до Пловдив е доста +дали ще е възрастен човек или дете, постоянно ни се налага и в спешния център доста често идваме

В момента хирургичното отделение не работи, но, ако медицинските сестри напуснат е възможно да затворят още две отделения - неврологично и вътрешно. От общинсикя съвет в качеството си на принципал заявиха, че проблема е кадрови и финансов. Със средства заложени в бюджета на общината се поемат голяма част от разходите на болницата, но за да бъде спасено болничното заведение трябва да се промени изцяло държавната политика.

Анастасия Чолакова - зам.председател на Общински съвет Карлово: Тя може да дофинансира заплащането на лекари и медицински сестри, за да бъдат доволни от заплащането защото повярвайте ми те имат право на тези пари.

Освен от държавата общината ще търси помощ и от ВМЗ - Сопот. В началото на следващата седмица ръководството на болницата и представителите на местната власт ще обсъдят мерки за спасяване на болницата.

#Карлово #медицински сестри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"