Турнир по петанка пресъздаде духа на Южна Франция в София

Турнир по петанка пресъздаде духа на Южна Франция в София
Стефан Дюлае, председател на ФБТК, Патрик Фавр, почетен председател на ФБТК, Ришар Лескюр, аташе по образователно сътрудничество, Френски институт, Жан Мишел Берт, технически сътрудник за двуезични обучения, Френски институт. Снимка: ФБТК
A A+ A++ A

На 23 юни 2012 г. в Докторската градина в София се проведе вторият турнир по петанка, организиран от Френско-българската търговска камара.

След миналогодишния успех на събитието Френско-българската търговска камара увеличи броя на отборите в тазгодишното издание, съобщиха организаторите.

Общо 40 отбора от по трима състезатели премериха сили, като участие взеха представители на френския бизнес у нас, Българската търговско-промишлена палата и Френското посолство.

Турнирът пресъздаде атмосферата на Южна Франция в центъра на София. Всяко едно от деветте игрища носеше името на емблематичен за петанката град: Марсилия, Ница, Екс ан Прованс, Монпелие, Ла Сиота... Присъствието на типичната френска анасонова напитка пастис и на френска музика допринесе за доброто настроение през целия ден. Друг френски акцент бяха изложените в градината автомобили на Ситроен, Пежо и Рено.

Във финалния етап на състезанието отбора на веригата хипермаркети Карфур се пребори за титлата срещу отбора на фармацевтичната компания Сервие.

След края на първенството финалистите бяха наградени на официална церемония във Френското посолство в присъствието на посланика на Република Франция, Н. Пр. г-н Филип Отие.

„Петанката е прекрасен повод да се събере цялата френска общност и само за две години се превърна в основно събитие в нашия календар", подчерта г-н Отие.

Посланикът използва случая, за да изрази задоволството си от развитието на френския бизнес в България и да приветства новодошлия управител на строящия се Новотел София – Венсан Дюжарден.

Петанката е с много стари история и традиции. Възникнала е в Ла Сиота, Франция в началото на 20 век, но произлиза от стара провансалска игра, чиито корени са още от 8-9 век. Петанка се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от пясък или сгур. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 g, а диаметърът им е около 70 mm. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки. Днес петанката е национален спорт на Франция, а също така е много популярна в Белгия, Холандия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии. В България петанката добива популярност през 2000 г.

Френско-българската търговска камара е създадена в края на 2004 г. и е член на Съюза на френските търговски и индустриални камари в чужбина. Тя e съставена от 138 члена, между които най-големите френски и франкофонски фирми в България, а също така и български фирми, които особено активно работят във Франция, и представлява 20 000 служители в България.

#Франция #Френско-българска търговска камара #посланик на Франция #Филип Отие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници