Преизбраха Божидар Лукарски за лидер на СДС

Преизбраха Божидар Лукарски за лидер на СДС
Нова телевизия
A A+ A++ A

Божидар Лукарски отново бе избран за лидер на СДС на Националната конференция на партията, предаде Нова телевизия. 

"СДС има задача да започне работа по създаването на българска национална доктрина. Тя да се превърне в новата мисия на СДС", заяви той.

Преди гласуването Лукарски поиска отново доверие от съпартийците си за поста и обеща, ако го получи, да бъде повече сред структурите и да чува техните проблеми. Той отчете, че има лична вина за загубата на вота в началото на годината, именно защото като министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов се е отдалечил от хората по места и се е отдал повече на работата си в изпълнителната власт и задачите, с които е бил натоварен.

Той поиска извинение за това, че лидерите "не са успели да съхранят обединението вдясно. Не са надмогнали личното си его и са забравили горчивите уроци на разделението през годините. Но когато говоря за вината на лидерите в РБ, няма да подмина и моите грешки като председател на СДС".

Според него представянето на СДС в изпълнителната власт е било ефективно. 

В доклада си пред форума Лукарски посочи, че вина Реформаторският блок да остане извън 44-то Народно събрание имат всички лидери в обединението и тези, които са го напуснали.

Тези, които не приеха подадената ръка на СДС, се заблудиха, че могат да спечелят вота на 300 хиляди избиратели”, подчерта Лукарски.

"За провала на десните коалиции на изборите са виновни всички лидери! Ние, в СДС, подадохме ръка на напусналите Реформаторския блок, но може би не бяхме достатъчно настоятелни", допълни Лукарски. "Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на повече от 300 000 десни избиратели. И какво постигнахме?! Разпиляхме вота на хората и те останаха непредставени в българския парламент!"

По думите му неуспехът от изборите обаче не трябва да се превръща в разочарование. Той посочи, че партията трябва да търси нова национална кауза, да предложи визия за нова политика.

Негов конкурент за поста бе Тодор Грозданов, издигнат от СДС-Красно село и подкрепен от СДС-София.

На конференцията бе прочетено обръщение на председателя на ЕНП Жозеф Дол. В него той посочва, че загубата на парламентарния вот на 2/3 от гласовете, получени през 2014 г., е голямо отстъпление, но тя може и да определи стратегията за бъдещето. Дол благодари на Лукарски за работата му и обещава подкрепа, но добавя, че само като обединение център-дясно има бъдеще.

#Божидар Лукарски #СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »