Турция успешно тества собствена ракета над Черно море

Турция успешно тества собствена ракета над Черно море
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турция проведе успешно изпитание на собствена ракета с далечен обсег на действие. Това потвърди министър на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от Daily Sabah, пише Труд.

Тестът на ракетата „Бора“ е проведен на полигон в провинция Синоп. Според министъра, тя е поразила успешно своята цел в Черно море. „Бора“ е разработка на турския оръжееен гигант Roketsan, а програмата по разработването й стартира през 2009 г. Обсегът на новото оръжие е 280 километра, теглото – 2,5 тона, а калибърът му – 610 милиметра.

"Ракетните тестове показват сериозните намерения на Турция да стане самодостатъчна по отношение на производството на оръжия за различни класове, по-специално оперативно-тактическите ракетни системи", коментират военните експерти, предаде РИА.

По данни на Roketsan ракетата "Бора" е в състояние да осигури ефективна подкрепа при военни интервенции, също е снабдена с инерционна система за навигация и глобална позиционираща система (GPS) за прилагане на прецизни удари по целите. Теглото от 2,5 тона позволява ракетата да издържи тежестта на половин тон бойна глава.

На турски език „бора“ означава „буря“.

#Фикри Ъшък #GPS #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"