Данък робот в Сан Франциско

Данък робот в Сан Франциско
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Технологичната индустрия остана доста озадачена, когато финансовият министър в кабинета на Тръмп каза по-рано през тази година, че заплахата роботи да отнемат работните места на хората, „дори не е в полезрението ни”, пише Profit.bg.

Появяват се все повече доказателства, че роботите и изкуственият интелект могат да разместят значително трудовия пазар в САЩ през следващите няколко десетилетия. Доста по-скоро от прогнозите на финансовия министър Стивън Мнучин, който предвижда, че подобно нещо може да се случи в диапазон от „50 до 100 години”.  

В Сан Франциско, където роботи вече доставят храна и правят лате в МОЛ-а, един политик работи, за да е сигурен, че градът ще осъществи необходимите промени.Общинският съветник Джейн Ким проучва възможностите за облагане с данъци на роботите като решение, което да ограничи икономическите вреди, които машините могат да нанесат. 

Идеята е компаниите, които използват роботи за дейности, които преди са били извършвани от хора, да плащат данък на града. Събраните средства от данъка ще могат да се използват за преквалифициране на хора, загубили работата си, или за финансиране на инициативи, свързани с базовия доход в града. Ким - една от 11 общински съветници в Сан Франциско, е разговаряла с технологични лидери, работнически организации и експерти по публична администрация с надеждата да формира работна група, която да проучи начините за имплементация на „данък робот”. 

Ако това се случи, Сан Франциско ще стане първият град в света, прокарал подобен данък, след като европейските законотворци отхвърлиха подобно предложение през февруари тази година, пише weforum.org.„Ние мислим, че автоматизирането на труда може да е един от по-големите, или дори най-голямия политически въпрос, пред който ще се изправим не през следващите 50 до 100 година, както казва Мнучин, а пред идните от 5 до 10 години. Смятам, че е нужно правителството да предприеме промени, преди това да се случи”, казва Джейн Ким пред businessinsider.com.  

Ким се запознава с концепцията за облагане на роботите с данъци от интервю на основателя на Microsoft Бил Гейтс, който предлага въвеждането именно на подобна политика.Ким започнала да чува за навлизането на роботи в ежедневието все повече и повече – в хотелите, болниците, дори в бара до тях, и започнала да се притеснява, че машините могат да разтворят ножицата между бедни и богати дори повече.

Ново проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC) посочва, че приблизително 38% от работните позиции в САЩ мога да изчезнат поради автоматизацията до 2030 г. Позициите, които са репетативни и не изискват човешка намеса, като правенето на бургери или доставянето на стоки, ще бъдат първите, които ще бъдат заети от роботи, за сметка на хората.Това ще засегна първо хората с ниски доходи, предвижда Ким.

Сан Франциско изпъква с едно от най-големите неравенства по отношение на доходите в САЩ, по данни на Brookings Institute. Сам Алтман, президент на стартъп инкубатора Y Combinator, предвижда, че автоматизацията ще донесе промяна в икономиката, подобна на индустриалната или земеделската революции, като ще станем свидетели на огромна промяна в човешките професии в рамките на много кратък срок.

Когато Ким слуша технологичните работници да говорят за автоматизация, по думите й, те често обръщат нещата откъм позитивната им страна. „Няма да се налага никой да работи в McDonald’s вече”, казали й те.По думите на Ким, автоматизацията ще доведе до натрупване на голямо богатство сред много малък кръг от хора. „Въпросът е какво можем да направим с това богатство, натрупано от малък кръг хора”, казва Ким.

„Данък робот” може да даде възможности на Сан Франциско да канализира тези средства във фонд, който да подпомага хората с ниски доходи.Данъкът може също така да служи за осъществяването на експерименти по отношение на универсалния базов доход.

Това не е първият път,  в който се предлага облагане на роботите с данък в САЩ. През 1940 г. сенатор предлага налог върху машините, като превенция за безработицата, която могат да донесат. След като Бил Гейтс съживи идеята за „данък робот”, някои коментатори предприеха онлайн протест.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"